Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

PREMIJER RH PLENKOVIĆ U NENAJAVLJENOM POSJETU UKRAJINI



ZELENSKI IZRAZIO ZAHVALNOST HRVATSKOJ


Fotka sa internet stranice Vlade RH

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u nedjelju ujutro 8. svibnja, uoči dana Europe stigao je , kako piše Al Jazera portal, u nenajavljen posjet gradu Kijevu gdje se sastao s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.
U pratnji ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana premijer je razgovarao s predsjednikom Vlade Ukrajine Denisom Šmihalom i predsjednikom parlamenta, Ruslanom Stefančukom.

Nakon sastanka premijer Republike Hrvatske je izjavio da će hrvatska nastaviti zagovarati put Ukrajine na sastancima Europskog vijeća . Rekao je i da se Hrvatska ambasada iz Lavova, gdje je premiještena početkom ratnih djelovanja, vraća u Kijev što je nazvao simboličnom potezom potpore Ukrajini.

"Hrvatska konstantno podupire Ukrajinu politički i diplomatski i pravno, financijski, humanitarno i tehnički. To ćemo nastaviti raditi s uvjerenjem da to činimo kao država koja je uvijek na pravoj strani povijesti i pravoj strani etičnosti. Mi čemo i dalje podupirati i restriktivne mjere koje zajednički usvajamo na razini Europske unije.Podržali smo prvih pet paketa sankcija, a sada s našim partnerima i Europskom komisijom radimo na šestom paketu" istakao je premijer RH Andrej Plenković.

Volodimir Zelenski, predsjednik Ukrajine je u prisutnosti premijera Plenkovića rekao " Zahvalni smo Hrvatskoj na spremnosti da bez zadrške podržava šesti paket sankcija Europske komisije. Razgovarali smo o zajedničkom radu na obnovi, povratku normalnog života na okupiranim dijelovima Ukrajine. Hrvatska ima ima značajna iskustva na deminiranju. I pitali su nas što mogu učiniti da se Ukrajini osigura program obnove, " rekao je predsjednik Zelenski medijima nakon sastanka s premijerom Plenkovićem.



Post je objavljen 08.05.2022. u 14:58 sati.