Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

NASILJE, MUČENJE, SILOVANJE I GENOCID KAO ORUŽJE RATA RUSIJE PROTIV UKRAJINE





ŽENAMA U ZEMLJI UTOČIŠTA DOPUSTITI USLUGE
REPRODUKTIVNOG ZDRAVLJA


Prema priopćenju Parlamenta EU od 5. svibnja, a s obzirom na rezoluciju koju je 5. svibnja usvojio Europski parlament s 462 glasa za, 19 protiv i 89 suzdržanih, zastupnici u Europskom parlamentu oštro su osudili korištenje seksualnog i rodno uvjetovanog nasilja kao oružja rata koji je Rusija nametnula Ukrajini. Zastupnici izražavaju duboku zabrinutost zbog sve većeg broja prijava o trgovini ljudima, seksualnom nasilju, iskorištavanju, silovanju i zlostavljanju s kojima se suočavaju žene i djeca koji bježe iz Ukrajine.
Pristup osnovnom seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima trebao bi biti odobren u svim zemljama domaćinima i tranzitnim zemljama EU-a
Zastupnici u Europskom parlamentu posebno ističu da bi se posebne potrebe žena i djevojaka trebale rješavati u Centrima za prihvat izbjeglica i da bi im mehanizmi za pritužbe trebali odmah biti dostupni na jezicima i formatima dostupnim svima. Države članice kao i Europska unija trebale bi brzo identificirati i kazneno goniti mreže trgovine ljudima koje profitiraju od seksualnog iskorištavanja žena izbjeglica. Parlament također poziva zemlje EU da osiguraju siguran i koordiniran prijevoz žena i djevojaka između država članica.

Zastupnici Europskog parlamenta pozivaju EU i sve zemlje domaćine i tranzitne zemlje da osiguraju pristup seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima (SRHR),( sexual and reproductive health and rights (SRHR)) posebno hitnoj kontracepciji i skrbi za pobačaj, uključujući žrtve silovanja, kao i opstetrističkoj skrbi. Za one žene koje su još u Ukrajini, Parlament poziva EU da upotrijebi sve mjere i sredstva koja mu stoje na raspolaganju kako bi odgovorila na njihove potrebe za SRHR-om i da pošalje komplete za dostojanstvo, uključujući kontracepcijska sredstva i komplete za seksualno reproduktivno zdravlje, u humanitarnim paketima i konvojima u Ukrajini i zemljama domaćinima.
Kako bi olakšali integraciju žena izbjeglica u zemljama domaćinima, europarlamentarci im žele što prije omogućiti pristup tržištu rada i pozivaju na posebne programe i tečajeve jezika, kao i pristup skrbi o djeci.

Predsjednik Odbora za ženska prava i ravnopravnost spolova Robert Biedron (S&D, PL) rekao je: “Masovna silovanja, seksualno i rodno uvjetovano nasilje, mučenje i genocid koriste se kao oružje rata. Nećemo mirovati dok počinitelji ovih zločina ne budu izvedeni pred lice pravde, ali - čak i kada jesu - duboko ranjeni životi možda se nikada neće oporaviti od takve traume. Zbog toga je neprihvatljivo da se ženama koje traže utočište u EU uskraćuju temeljne usluge seksualnog reproduktivnog zdravlja. Države članice moraju pojačati svoje napore i osigurati da te žene dobiju svu potrebnu podršku.”
Prema podacima UNHCR-u, više od 5,5 milijuna izbjeglica - od kojih su 90% žene i djeca - izbjeglo je iz Ukrajine od početka ruske invazije 24. veljače. Još 7,1 milijun ljudi interno je raseljeno unutar Ukrajine, uključujući žene i djecu kojima je potrebna medicinska skrb.


Post je objavljen 08.05.2022. u 08:05 sati.