Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Ruska agresija

Ruska fregata s vođenim raketama – 'Admiral Makarov – 799' klasa Grigorovič

U medijskim izvješćima pojavile su se informacije da je 'ukrajinski Neptun' pogodio još jedan ruski ratni brod.

Dakle, riječ je o najnovijoj klasi ruskih fregata, odnosno o moderniziranom, ali ne i potpuno novom dizajnu ruskih fregata.

Temeljna namjena ovih raketnih fregata je protuzračna obrana, pratnja (eskort) drugih ratnih brodova i protupodmornička borba, ali ruske raketne fregate iz ove klase ipak nisu tako moćne kao fregate opće namjene.

No, ako su Ukrajinci uspjeli pogoditi rusku fregatu 'Admiral Makarov – 799' iz ove klase to je opetovano veliki uspjeh za Ukrajinu, ali istodobno i veliki udarac za Rusiju.

Naime, ruska fregata sasvim 'pristojno' je naoružana i opremljena za obranu od ovakvih udaraca (ukrajinske rakete Neptun).

Temeljno naoružanje ove fregate je raketni sustav vertikalnog lansiranja (VLS) za nadzvučne krstareće rakete Kalibr (NATO SS-N-27 Sizzler) (8 lansirnih cijevi).

Ovaj vertikalni sustav prilagođen je i za lansiranje protubrodskih krstarećih raketa Oniks (NATO SS-N-26 Strobile).

Protuzračnu obranu broda pružaju tri 12-cijevnih VLS za rakete protuzračne obrane Shtil-1 (NATO SS-N-12). Dakle, ukupno je 36 projektila spremno za korištenje istodobno.

Posljednju obranu broda osiguravaju dva topničko-raketna sustava CIWS (Close-In Weapon Systems. Svaki od ovih topničko-raketnih sustava koristi rotacijske topove kalibra 30 mm i osam projektila za protuzračnu obranu kratkog dometa s raketama 9M311 (Tunguska).

Tu je i pramčani brodski top dvostruke namjene Arsenal A-190 kalibra 100 mm, koji može gađati zračne ciljeve, površinske brodove i bombardirati kopnene ciljeve.

Na brodu u sastavu posade je i 20 marinaca koji imaju lake (ručne) prijenosne protuzračne sustave Igla i Vrba.

E pa, sve ovo što se nalazi na tom ruskom brodu trebalo je i moralo je biti dostatno za ako ne 'moćnu' onda barem 'pristojnu' obranu od ukrajinskog Neptuna.

Na kraju, nije mi ni razumljivo što je jedan tako moćan brod radio blizu (preblizu) ukrajinskoj obali kad je raketne udare mogao lagano provoditi daleko u sigurnoj zaštiti pučine.



Post je objavljen 07.05.2022. u 14:10 sati.