Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

MLADA I AKTIVNA STRANKA " MOŽEMO"


DOBRE IDEJE GENERIRAJU BOLJA RIJEŠENJA!

„Možemo“ je mlada stranka nastala iz inicijalnog odbora 26 aktivista lijevo orijentiranih političara, uglavnom iz platforme Zagreb je NAŠ!, uključujući i pokrete unutar istog političkog i ideološkog spektra. Stranka je službeno osnovana 10. veljače 2019., pred izbore za Europski parlament, s ciljem da dobije europarlamentarnog zastupnika. No europarlamentarnog zastupnika nije dobila, ali na lokalnim izborima 2021. kandidat stranke Možemo Tomislav Tomašević izabran je za gradonačelnika Grada Zagreba. Suzana Jašić iz iste stranke je postala gradonačelnica Pazina.
Možemo je u Skupštini grada Zagreba dobila 24 mjesta, a mjesta u skupštini dobili su na izborima članovi u još nekoliko gradova. U Hrvatskom Saboru osvojili su šest mjesta. Teme koje su kandidati na izborima komunicirali bile su bolje politike u zdravstvu, socijalna i rodna jednakost, opredjeljenje za obnovljive izvore energije i održiva poljoprivreda itd.
Stranka nema službenog predsjednika, nego dvoje koordinatora, a to su Sandra Benčić i Teodor Celakoski,

I ta mlada stranka Možemo ima svoje baze članova u više gradova RH i to u Dubrovniku, Splitu, Rijeki, Puli, Pazinu, Osijeku, Karlovcu koji prilično aktivno rade i čekaju izbore, bilo koje, na kojima će istaći svoje kandidate. Vjeruju da se u Hrvatskoj može bolje živjeti, imati bolje životni standard, bolje obrazovanje i štošta drugo, bolje za građane i cijelo društvo. Bolje od onog što građani žive za vladavine HDZ-a.
(mzz)


U Zagrebu ured za informiranje stranke Možemo izdaje svakih 15 dana bilten u kome bilježe što je sve stranka radila. Evo informacija iz biltena iz druge polovice mjeseca ožujka 2022. godine


DUBROVNIK
U Dubrovniku su započeli kampanju “ZA!Obalu” o održivom razvoju obalnog područja. Održana je tribina, kakvu imaju namjeru održati i u Puli, Rijeci, Splitu i Korčuli. A tribina, a uopće i kampanja nastala je u kontekstu
trenutne strategije Vlade koja radi prekomjernu urbanizaciju apartmanima, uz uništavanje obalnog pojasa, pri čemu je jedini indikator uspješnosti - broj noćenja. Devastacija se odvija i kroz nelegalnu, a nesankcioniranu gradnju na pomorskom dobru. Radi se nasipavanje plaža, što se opravdava „ dohranom“ plaže te se događa i česta zlouporaba koncesija na plažama.

Stranka Možemo razmišlja na način da je strategija Vlade kratkovidna i neodrživa i da već u sljedećem koraku garantira pad turističke potražnje te uskraćuje buduće generacije za vrijedne prostorne resurse.
Stranka je uvjerenja da je potrebna vizija cjelogodišnje ekonomske djelatnosti obalnih i otočnih područja koja otvara prostor različitim profesijama jer monokultura turizma uzrokuje iseljavanje onih koji se obrazuju za druge vrste djelatnosti.
Osijek
Općinski sud u Osijeku oslobodio je Možemo optužbi koje su se odnosile na proces koji je država pokrenula protiv stranke zbog "previše" žena na listi na lokalnim izborima u Osijeku.
Sutkinja je uvažila sve njihove pravne argumente, kao i mišljenje Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova – da je smisao i svrha Zakona o ravnopravnosti spolova osigurati veću zastupljenost žena u političkim tijelima.
No Državno odvjetništvo je najavilo žalbu na presudu.

Iz Hrvatskog Sabora

U Hrvatskom Saboru bilo je od stranačkih osoba Možemo govora o nužnosti većih investicija u obnovljive izvore energije te poticanje građana da ih što više koriste.
U Hrvatskoj je potrebno intenzivno ulagati u razvoj građanske energetike i solarizaciju na privatnim objektima kako bi što manje ovisili o fosilnim gorivima.
U tu svrhu je potrebno osloboditi male elektrane od PDV-a, imati trajno otvorene natječaje za sufinanciranje, omogućiti povoljne kredite s niskom kamatom od 1 do 2 posto, izmjenama zakona olakšati prodaju viškova energije HEP-u, intenzivno postavljati sunčane elektrane na sve javne objekte i aktivno informirati građane. Grad Zagreb je već energično zakoračio u tom smjeru.

Jasenovac
Na obljetnicu proboja logoraša odali smo počast svim žrtvama ustaškog režima - Srbima, Židovima, Romima i antifašistima te još jednom pozvali na zakonsku zabranu ustaškog pozdrava i veličanja NDH, bolje obrazovanje mladih po tom pitanju i obnovu uništenih antifašističkih spomenika.

Bespravna gradnja
Na inicijativu saborske zastupnice Sandre Benčić, predsjednice saborskog Odbora za okoliš, održana je zajednička tematska sjednica triju saborskih odbora :Odbora za okoliš, Odbora za prostorno uređenje i Odbora za pomorstvo o bespravnoj gradnji, njenim uzrocima i posljedicama, inspekcijskom nadzoru i izmjenama zakona koje bi učinkovitije spriječile nezakonitu gradnju.

ZAGREB
Gradonačelnik Tomašević je na Dan planeta Zemlje predstavio što Možemo radi i što će raditi da Zagreb postane zeleniji i održiviji: „Naš je plan do kraja mandata u Zagrebu zasaditi 20.000 novih stabala. U prvoj godini ih je posađeno više od 7.000. Kroz nekoliko mjeseci ćemo proširiti pješačke zone u centru - Stara Vlaška će postati dio pješačke zone, a sljedeće godine ćemo raditi na tome da Masarykovu i Teslinu pretvorimo u pješačku zonu, posebice dio od Gundulićeve do Zrinjevca. Do kraja godine postavit ćemo više od tisuću novih parkirnih mjesta za bicikle, i tako svake godine u mandatu. Izgradit ćemo biciklističku stazu uz nasip Save, istočnu biciklističku magistralu uz Branimirovu ispod željezničke pruge te izgradnju biciklističke magistrale "Centar" od Trga Francuske Republike sve do Kvatrića.
Kreće proširenje tramvajske mreže. Do kraja 2022. očekujemo da će biti izdane dozvole za trasu po Heinzelovoj ulici, od Zvonimirove do Vukovarske, koja će voziti do okretišta na Savišću. Projekt će se financirati uz pomoć EU fondova.
• Grad će uz pomoć EU fondova do kraja godine nabaviti oko 60 novih autobusa i pokrenuti proces nabave 20 novih tramvaja.
• Zagreb je jedini od velikih gradova u HR koji će primijeniti sustav naplate odvoza miješanog otpada prema stvarnoj količini kako bi se stimuliralo građane da što više odvajaju za recikliranje i kompostiranje.

Sunčani krovovi

• Zagreb je na natječaju dobio oko 7,5 milijuna kuna iz tzv. Norveškog financijskog mehanizma za program postavljanja sunčanih elektrana “Sunčani krovovi”.
• Cilj programa je realizacija oko 50MW sunčanih elektrana na području Zagreba (trenutno ih je u Hrvatskoj 150MW) sa snažnom komponentom građanske energije i poticanja energetskih zadruga.
• Ove godine počinje objedinjena nabava za sunčane elektrane na krovovima bazena Utrine, Svetice i Jelkovec, Dječjem vrtiću Trnsko, Psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan, Domovima za starije Trešnjevka 1 i 2 te na Zgradi Čistoće.
• Radi se o kapacitetu koji je gotovo tri puta veći od svega dosad instaliranog na zgradama Grada te koji je veći od svih ukupno instaliranih sunčanih elektrana Grada, državne uprave i građana na području Zagreba.
• Podsjetnik: Ovo je samo dio aktivnosti koje su u tijeku na preko 500 objekata Grada i 300 objekata Holdinga za koje je sve planirano da dobiju sunčanu elektranu na krovu.

Roditelj odgojitelj
Visoki upravni sud privremeno je obustavio izvršenje izmjena mjere roditelj odgojitelj, do donošenja odluke o zakonitosti izmjena.
Podsjetnik: Gradska skupština je u prosincu 2021. donijela odluku o reviziji novčane pomoći za roditelje odgojitelje jer ta demografska mjera nije pokazala učinke, stvarala je iznimne pritiske na proračun (1,8 milijardi kuna od 2016.-2021., čak 15 puta više nego što je potrošeno na gradnju i nadogradnju vrtića) i stvarala je niz negativnih posljedica (onemogućavala korisnicama da rade i djeci da budu upisana u vrtić). Određen je period prilagodbe i izmjene su trebale stupiti na snagu 1. svibnja. Nadaju se da će sud konačnu odluku o zakonitosti donijeti što prije. Svaki mjesec isplaćivanja naknada po staroj odluci Grad Zagreb košta čak 40 milijuna kuna, što je iznos za koji se može izgraditi jedan dječji vrtić.
Smatraju da bi proglašavanje revizije mjere nezakonitom bio ozbiljan presedan - da demokratski izabrana vlast u jedinici lokalne samouprave ne može unutar svojih ovlasti definirati sve novčane naknade. Riječ je o novčanoj naknadi, jednoj od brojnih koje Grad dodjeljuje, ona se ne temelji na nekom zakonu koji bi Grad morao provoditi.
Spomenik
Na Dan sjećanja na holokaust, poznatog kao Jom Hašoa, na Glavnom kolodvoru je otvoren spomenik posvećen žrtvama holokausta i ustaškog režima.

PULA
Puli je istraživanje agencije Ipsos pokazalo da se Puležanke i Puležani slažu s našim stavovima o području Lungomare – čak 73,1% onih koji bi izašli na referendum je protiv izgradnje hotela na mjestu današnjeg velikog nogometnog igrališta i teniskih terena, 61,7% smatra da bi Grad Pula o tome trebao provesti referendum, dok bi 54,3% sigurno, a 24,5% vjerojatno izašlo na referendum.

MALI LOŠINJ
U Primorsko-goranskoj županiji su zatražili hitnu smjenu ravnatelja Županijske lučke uprave Mali Lošinj zbog nepravilnosti i nezakonitosti u vođenju Projekta rekonstrukcije i nadogradnje luke Mrtvaška.
Pozadina: Upravo je “nadogradnja” Mrtvaške uzrok tome da stanovnici otoka Ilovika umjesto deset, do Lošinja moraju putovati 80 minuta, ne samo dok traju radovi, nego i nakon toga.

KARLOVAC
U Karlovcu su predložili amandman na rebalans proračuna kojim bi se preraspodjelila sredstva i u karlovačke osnovne škole uveo građanski odgoj.















Post je objavljen 02.05.2022. u 14:23 sati.