Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Ruska agresija

'Duh Kijeva' – 'Privid Kieva'

Tijekom ruske agresije na Ukrajinu na nebu iznad Kijeva došlo je do zračnih borbi između ukrajinskih i ruskih pilota.

Brojčano nadmoćniji ruski piloti izborili su prevlast u zračnom prostoru, ali su pri tomu izgubili i znatan broj zrakoplova.

U takvim dramatičnim okolnostima sve postaje pogodno za rađanje legende, a kako sada (nakon što su Ukrajinci obznanili pogibiju pilota kodnog naziva 'Duh Kijeva') izgleda – legenda je rođena.

Naime, 29. travnja 2022. Ukrajinci su objavili da je 13. ožujka 2022. oboren njihov zrakoplov kojim je upravljao pilot-bojnik Stepan Ivanovič Tarabalka kodnog naziva 'Duh Kijeva'.

Naravno da je u ovom trenutku teško to potvrditi, ali i opovrgnuti. Navodno je u jednoj zračnoj borbi 'Duh Kijeva' (Tarabalka) oborio šest ruskih zrakoplova, a od 2014. do 2022. upisao je 40 zračnih pobjeda.

Navodno (nije provjereno) bojnik Tarabalka tijekom zračnih borbi komunicirao je s protivnikom na način da mu je uputio jednu jedinu rečenicu koja je (opet navodno) glasila: 'Pozdrav agresoru, došao sam uzeti tvoj život.'

Ako je to doista tako (nema razloga i potvrde da nije) onda je on (Tarabalka – Duh Kijeva) prvi upisani borbeni as 21. stoljeća.

Bilo kako da bilo, Legenda je rođena, ukrajinski piloti imaju heroja u svojim redovima, a ruskim pilotima pak ostaje samo nada da se na nebu iznad Ukrajine neće pojaviti opetovano 'nekakav ukrajinski zračni osvetnik'.



Post je objavljen 01.05.2022. u 08:52 sati.