Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/konobarica123

Marketing

Rublje lepeće

Zavedrilo. Bura caruje tiramolima i jedra rublja vijore ko da im je zadnje. Lepet hlača, majica, posteljine, zimskih jakni, pidžama. Propinju se štrikovima mirisni od lenora, persila, cocolina, felce azzura, osigurani dodatnom kvačicom za nedajbože.
Sjećam se jedne ledene riječke zime tamo negdje osamdesetih. Mama je modrih prstiju sa štrika skidala skoreno rublje. Ukočeni komadi tekstila transportirani su u kupaonicu. U kadi su dočekali jutro. Ne znam tko je tu mijenjao agregatno stanje, vlaga u rublju na štriku ili rublje u kadi. Ne znam ni u koju svrhu smo te komade pohranili u kadu. Vjerojatno radi straha da se onako drveno ne bi polomilo od udaranja o balkonske stupiće i ogradu.
Susjed do nas kad stavi veš na sušenje učini ga najsretnijim na svijetu. To se suši po nekoliko dana. I po kiši. Ne zamara se čovjek ukloniti ga sa štrika, jer što će, pa ionako se smočilo. Nek se suši.
Susjeda kat iznad po dijagonali ima sušilicu, al nema njoj, kako kaže, osušene robe, ako se nije malo na vjetru istarlahala. Njeno je rublje uvijek najljepše poredano od svih. Ako nije po veličinama komada, onda je po nijansama boja. Uredno. Nepogrešivo.
Susjedi kat iznad po drugoj dijagonali, oboje lijepo nižu rublje po konopu. Milina za pogledati. Možda sitnu ulogu u tome ima i činjenica da im je tiramol direkt iznad južnog ulaza u zgradu
Susjeda iznad, ono baš baš iznad nas, rijetko kad ima rublje na štriku. Ustvari gotovo nikad. Vjerojatno ima sušilicu i nema porive poput njene susjede desno.
Mladi samac iznad nje, kao i onaj iznad onih po dijagonali broj dva iznenađujuće uredno i smisleno suše rublje koje se na njihovim tiramolima vijori uglavnom vikendom. Skidam kapu ženama u njihovim životima koje su ih tome podučile.
Meni to pak kod Zakonitog nikad nije uspjelo, a očito je da neke njegove žene prije mene isto nisu bile efikasne u disciplini "posloži rublje na štrik po veličini".
I nemoj da mi sad netko tu kaže šuti, budi sretna što ti uopće stavlja robu sušit.
Uglavnom, veselo je, šareno i lepršavo po tiramolima ovih dana. Onako baš proljetno lepetavo i razigrano.

Post je objavljen 28.04.2022. u 23:06 sati.