Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rossovka

Marketing

Samo budite ljudi...

Oskar Schindler bio je izniman čovjek.

Od sigurne je smrti spasio 1200 Židova, koje je zaposlio u svojoj tvornici emajla i činio je sve što je bilo u njegovoj moći da ih spasi od strašne sudbine koja je snašla njihove sunarodnjake u vihoru Drugog svjetskog rata. Sav je novac potrošio na podmićivanje onih koje se moglo potkupiti kako bi spasio svoje Schindlerjuden.
1964. godine odlikovan je u izraelskom Yad Vashemu i proglašen Pravednikom među narodima. U ono je vrijeme bio tek treći kršćanin, ali i jedini bivši pripadnik NSDAP-a koji je primio to priznanje. Kada je preminuo, po vlastitoj je želji pokopan na katoličkom groblju, na brdu Sion u Jeruzalemu.

Danas je Oskaru Schindleru rođendan. Danas je i Jom hašoa, dan sjećanja na žrtve holokausta. Obilježen je diljem svijeta, pa i u Auschwitzu, tvornici smrti koja je progutala tolike nevine ljudske živote.

Toliko sam puta već ponovila ovo što ću sada izreći. Nitko od nas rođenjem ne može odabrati boju kože, vjeroispovijest ili spol, ali zato može odabrati kakav čovjek će biti i gledati sebe u svakom drugom ljudskom biću koje mu dolazi u susret. Mogla sam se roditi bilo gdje na svijetu; sudbina mi je dodijelila Hrvatsku kao domovinu. Zemlju neizmjerne ljepote i prirodnih bogatstava, zemlju koju godinama raspinju baš zbog svega što se izdogađalo tijekom Drugog svjetskog rata. Upiru u nju prstom i oni koji nisu vrijedni niti jedne njene stope.

Što zapravo želim reći? Rođena sam dvadeset i dvije godine nakon tih strašnih zločina, dakle ničim nisam mogla utjecati na nečija zlodjela. Mogu utjecati samo na svoje postupke i način na koji prilazim ostalim ljudskim bićima. Roditelji su me naučili da svakog poštujem i da je svatko jednako vrijedan ukoliko je dobar čovjek. Naučili su me da ne činim nikome ono što ne bih htjela da netko meni čini. Neizmjerno sam im zahvalna na tome što zahvaljujući njima nikada u nikome nisam gledala ništa drugo osim ljudskog bića.

Uvijek i u svemu treba biti čovjek drugom čovjeku. Možda ćete lijepom riječju, djelom ili osmijehom nekome vratiti izgubljenu nadu ili radost. Možda ćete mu spasiti život, baš poput Oskara Schindlera.
Samo budite ljudi jedni drugima; to je najljepše što možete darovati svijetu.

( kažu da se današnji dan obilježava paljenjem šest svijeća; nadam se da i ovih šest majušnih dušica imaju istu snagu i poruku )




Post je objavljen 28.04.2022. u 18:49 sati.