Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

FRANCUZI SU ODABRALI !



MACRON – PONOVO PREDSJEDNIK!


Emmanuel Macron pobijedio je na predsjedničkim izborima u Francuskoj, nedjelju 24. travnja s 58,5% glasova. Njegova protivnica u drugom krugu predsjedničkih izbora bila je Marine Le Pen koja je u Francuskoj, koja ima 67,39 milijuna stanovnika, osvojila 41,5% glasova.
Marine Le Pen (54) je političarka koja smatra da Europska unija nije baš pravo mjesto gdje bi Francuska trebala biti, zanemarujući tako činjenicu da je Francuska među osnivačima EU što počinje već 1951. Le Pen je tijekom svoje dosadašnje političke karijere imala još ideja i shvaćanja koje se karakteriziraju kao desničarske, te je europski politički svijet zadovoljan što je Emmanuel Macron ponovo postao predsjednik Francuske Republike. Koliko će on ispuniti očekivanja Francuza ipak je u drugom planu u trenutku kada Rusija ratuje protiv Ukrajine, i kada se ne zna kada će se ruski predsjednik odlučiti za mir, ili u kome će smjeru ruska agresija dalje napredovati.
Macron je veoma angažiran oko mira, često razgovara telefonom s Putinom, a jedini je predsjednik koji je i osobno posjetio Putina u Kremlju početkom ožujka, nakon što je Putin pokrenuo svoju specijalnu operaciju u Ukrajini. Macron je angažiran i u suradnji s njemačkim kancelarom Schulzom oko svake pomoći, posebno naoružanja, Ukrajini. Tako je i Njemačka vlada lagano odahnula kada je Francuski izborni rezultat pokazao da je novi predsjednik ponovo Emmanuel Macron.
Bez sumnje i Francuzima laska činjenica da je njihov predsjednik veoma angažiran po pitanjima uspostave mira u Europi, te njegova aktivnost u Europskoj uniji. Macron je bio gost premijera Plenkovića 23. i 24. studenog 2021. godine u Zagrebu.
(mzz)




Francuski predsjednik Emmanuel Macron sa suprugom Brigitom.


TKO JE MACRON?
Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron rođen je 21. prosinca 1977 u Amiensu. Prvi mandat za francuskog predsjednika započeo mu je 14. svibnja 2017.
Završio je poslijediplomski studij filozofije na Sveučilištu Nanterre Paris-Ouest te diplomski studij javnih poslova na Institutu za političke studije u Parizu. Završio je i Visoku školu za javnu upravu, a od 2004. do 2008. bio je imenovan državnim inspektorom za financije. Od 2007. do 2008. bio je jedan od glavnih izvjestitelja Povjerenstva za pokretanje gospodarskog rasta, čiji je predsjednik bio ekonomist Jacques Attali.
U razdoblju od 2008. do 2012. godine radio je kao investicijski bankar u banci Rothschild & Cie Banque. Dužnost zamjenika predstojnika Ureda predsjednika Republike vršio je od 2012. do 2014. godine.
Nakon toga, od 2014. do 2016. godine bio je na funkciji ministra gospodarstva, industrije i digitalnog sektora. Godine 2016. osnovao je pokret En Marche!. Dana 23. travnja 2017. došao je u vodstvo u prvom krugu predsjedničkih izbora, a 7. svibnja izabran je za predsjednika Francuske Republike, s 66,1% glasova potpore. Predsjednikom Vlade imenovao je Édouarda Philippea.
Dobitnik je Karlove nagrade za 2018. godinu, a od 1950. dodjeljuje se svake godine onima koji najstrastvenije promiču europsko jedinstvo
.


SUPRUGA
Brigitte Macron, supruga Emmanuela Macrona rođena je 13. travnja 1953. u Amiensu, a javnosti je poznata kao supruga Emmanuela Macrona predsjednika Francuske Republike od 14. svibnja 2017. Umirovljena je profesorica francuskog i kazališta, predsjednica je Zaklade bolnica od 2019. Mediji je češće navode pod neslužbenim nazivom "Prva dama Francuske". No bez sumnje je Macron u supruzi 24 godine starijoj od sebe, pronašao mnogo više od samo supruge s kojom se pokazuje u javnosti.



STRANKA
La Republique en Marche (skraćeno LREM ili LaREM, ponekad REM, čak i LRM) – nazvana i prvim imenom En Marche (EM) – francuska je politička stranka, najprije pokret, koji je u travnju 2016. pokrenuo Emmanuel Macron.
Nakon što je 2017. izabran za predsjednika Republike, Emmanuel Macron dao je ostavku na mjesto predsjednika pokreta koji je osnovao. Stranka je osvojila apsolutnu većinu na parlamentarnim izborima koji su uslijedili. Njegov trenutni generalni delegat je Stanislas Guerini.
Stranka je rangirana od lijevog centra do desnog centra francuskog političkog spektra i predstavljena je kao sveobuhvatna stranka.



FRANCUSKA
Francuska je unitarna polupredsjednička republika s dugogodišnjom demokratskom tradicijom. Ustav Francuske je usvojen na referendumu 28. septembra 1958. godine.
Predsjednik Republike , koji je šef države i bira se direktno na izborima na mandat od 5 godina. Premijera imenuje predsjednik. Aktuelni premijer je Jean Castex.
Parlament je dvodoman i sastoji se od Narodne skupštine, koja ima 577 neposredno biranih zastupnika, i posredno izabranog Senata, koji ima 348 zastupnika. Zastupnici Narodne skupštine predstavljaju jedinice lokalne samouprave te se biraju na mandat od 5 godina.[9] Skupština ima pravo raspustiti Vladu, što znači da sastav Vlade i osoba mandatara zavisi o tome koja stranka drži većinu u Narodnoj skupštini. Zastupnike u Senatu bira izborni kolegij na mandat od 6 godina s tim da se, od rujna 2008., svake tri godine bira polovina zastupnika. Zakonodavne ovlasti Senata uvelike su ograničene i u slučaju neslaganja među dva doma, prednost uvijek ima Narodna skupština. Vlada ima velik utjecaj na određivanje dnevnog reda Parlamenta.



FRANCUSKA ADMINISTRATIVNO
FRancuska je podijeljena na 27 administrativnih regija. Regije su podijeljene na 101 departman Broj departmana se koristi, između ostalog, u poštanskim brojevima i registracijskim oznakama vozila.Departmane čini 341 okrug koji se sastoje od 4051 kantona a njih sačinjava 36697 komuna Komune biraju vijeća, zbog čega je većina komuna član određene grupe koja se sastoji od dviju ili više komuna, sa zajedničkim vijećem.



Post je objavljen 26.04.2022. u 07:35 sati.