Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/astrosailor22

Marketing

Olomouc

Stari glavni grad Moravske, Olomouc, je iznenađujuće lijep gradić koji obično zaobiđete ako ste na putanji sjever-jug ili istok-zapad.

Ako vam treba ugodna pauza, toplo preporučam poludnevnu ili makar jednosatnu šetnju gradom-sasvim je dovoljna za dobiti nešto od dojma stare slave grada na Moravi, koji je prvenstvo prepustio Brnu tek nakon što su ga Švedi zauzeli tokom 30-godišnjeg rata i pri napuštanju ga, polovinom 17-og stoljeća, uništili.

Zbog strateškog položaja na susretu civilizacija, grad je vidio mnoge povijesne momente, kao abdikaciju Cara Ferdinanda 1. (1848) nakon kog je na vlast došao njegov nećak, dobro nam znani Franz-Joseph (Ferdinand je, vjerojatno zbog genetske blizine roditelja, imao mnoge neurološke probleme, bio je hidrocefalan, a imao je i do dvadeset epileptičkih napadaja dnevno!-ali je ostao zapisan u povijesti kao dobroćudan-u biti su vladali namjesnici, iako on sam nije proglašen nesposobnim; nije imao potomaka), potpisivanja Olmutzke deklaracije, kojom Prusija prihvaća prvenstvo Austrije,...

Najboljim svjedokom važnosti su građevine-crkava ko' u bajci, vjerojatno jer je bio na granici utjecaja katoličanstva i protestantizma-a evo i jedne pravoslavne crkve, na samom ulasku u stari dio grada od strane željezničke stanice:

gf

Naravno, Sv. Vaclav
gf

i slični, ovdje upečatljiva Sv. Mauricija, koja me malo podsjetila na moju omiljenu parišku St.Sulpice:
gf

su mnogo važniji ovdje, brdo crkava je po gradu-bar neka korist od njih je da je ovdje rano bilo i sveučilište.

Grbovi na gradskoj vijećnici-zanimljiv je lokalni, bijeli orao sa šahovnicom
gf

sa satom koji je socrealistička verzija starog, koji su Nijemci namjerno uništili tokom povlačenja u Drugom svjetskom ratu
gf

je uz stup Sv. Trojstva sa UNESCO liste:
gf

ono što možete vidjeti i tokom kraće šetnje.

Iznenadio me ovaj mauzolej, koji je u parku ispod zidina:
gf

to je Jugoslavenski mauzolej-kosturnica vojnicima iz 1. Svjetskog rata, postavljen 1920-tih godina. Zanimljivo je da je do raspada Jugoslavije bio u njenom vlasništvu, kasnije je Slovenija uz lokalne vlasti pokušala pokrenuti obnovu, navodno su nađena sredstva iz evropskih fondova, ali zbog vlasničkih pitanja obnova nije na kraju dovršena. Objekat je zazidan i zaštićen od daljeg propadanja i uništavanja, bar toliko. Nadajmo se da će se naći načina da ostane očuvan-možda bi se i sa naše strane netko mogao zainteresirati?

Ima i dosta zanimljivih umjetničarija po ulicama:
gf

po zidovima:
gf

gf

Trgovi mogu biti i šaroliki:
gf

Malo tipično čeških fora, Krist skejter u izlogu restorana:
gf

i naravno, par najboljih želja najdražim agresorima i domaćem vampiru:
gf

i još jedan znak vremena, ispred same gradske vijećnice:
gf

Pozdrav od grada je uz povijesni znak željeznice sa pročelja stanice:
gf

Češka, pa dakle i Moravska, je puna zanimljivih gradova, vrijedi ih posjetiti, prisjetiti se i tog dijela (i naše) povijesti.

Post je objavljen 18.04.2022. u 18:02 sati.