Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/konobarica123

Marketing

Poezija jutrom

Ako volite, ali samo ako volite... Kad imate neko slobodno jutro, onako lijeno i za sebe, uz doručak preporučam jednu dozicu poezije. Znači, odfrljit mobitel, ignorirat kompjutor ili laptop, skinut sa police neku knjigu poezije i nasumce otvoriti. Da se ne lažemo svi imamo po stalažama neke metere knjiga koji uglavnom podloga su prašini izgubljene isknoske funkcije.
Nije da se uvijek pridržavam ovog vlastitog savjeta. Počesto me ponese skrolanje po mobitelu, čitanje zaostalih članaka iz novinskih vikend priloga, ili nešto moram u jutro rano, iako mi je slobodan dan, obavezno riješiti mailom pa palim komp. Iskačem iz prosjeka kada se radi o slobodnim danima. Moji su rijetko vikendom. Obožavam obiteljske doručke, koji su uvijek opuštena rekapitulacija proteklog tjedna i blago planiranje budućeg, no ne mogu lagati pa reći da i u ovim samo za mene jutrima uz miran doručak i guštanje u kavi ne uživam.
U posljednje sam vrijeme počela skidati zbirke stihova sa polica i u jutrima uz doručak iščitavati ih. Neke mi poezije i ne legnu. Njih bez grižnje savjesti vratim na mjesto i prepuštam prašini. Računam, nekome će već doći na čitanje sa užitkom. Pogriješiti ne mogu nikad sa našim velikanima poezije, pa neke od njih sa jednakim zadovoljstvom iščitavam po nekoliko puta.
Nekada sam uvijek takvo štivo iščitavala na večer, pa bi se večer protegla u noć, nerijetko završavala u jutro rano naredni dan, jer teško mi se bilo odvojiti od stihova. Isto tako, nekada, mnogo sam više i sama slagala stihove. Veći dio njih bio je ljubavne tematike. One nesretnoljubavne. Danas puno starija i puno manje nesretno zaljubljena o ljubavi pišem sa veseljem, a verse mi zamijenila proza.
Poezija uistinu nije štivo koje će svatko s radošću čitati. Još dok je rima, pa štima, pa hajd' nekako. Kad se krene u stihove koji ne zvone veselim srokom i umom ne plutaju lakoćom onih koji se glasovno podudaraju, zna biti zahtjevno.
Ako imalo volite poeziju, ma kakvu poeziju, zaslužujete si priuštiti ponekad jedno spokojno, blagotvorno jutro.
Mirišljava kava, slastan doručak, ljekoviti stihovi.
Mir i okrepa.
Duha
i tijela.


Post je objavljen 18.04.2022. u 18:31 sati.