Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

POSTAJE VIDLJIVA HRVATSKA ENERGETSKA POZICIJA


SLOVENIJA ŽELI PLIN S LNG OMIŠALJ

Kada je u siječnju 2021. otvoren LNG terminal na otoku Krku u gradiću Omišalj koji je spojen plinovodom Zlobin – Omišalj, kojim se ukapljeni prirodni plin otprema u hrvatski transportni plinski sustav, premijer RH Plenković je rekao da Hrvatska ima novu poziciju na energetskoj karti svijeta. Tada pitanje imati u zemlji plin ili ne imati nije uopće bilo naglašeno i sve se činilo ne odviše relevantno.
No početkom rata u Europi napadom Rusije na Ukrajinu 24. veljače 2022. i uvođenjem sankcija Rusiji, što je odluka svih političkih aktera EU, pitanje plina kao energenta je postalo prvorazredno. I pokazalo se da je Hrvatska energetski neovisna od bilo čijeg plina, jer ima svoj vlastiti plin na svom teritoriju. To se najjasnije vidi u kontekstu Njemačke koja je veliki kupac ruskog plina i tog se izvora i energenta ne može trako lako odreći. Plin s Omišlja u većoj količini kupuje i Mađarska što ima dogovoreno za narednih nekoliko godina .
No ovih se dana pojavila i Slovenija koja je zainteresirana za zakup određenog kapaciteta LNG terminala na Krku. " Svjesni smo da diversifikacija nabave plina ne ide preko noći, ali vjerujemo da trećinu slovenskih potreba za plinom možemo riješiti na taj način, nadamo se već ove godine“, rekao je slovenski ministar infrastrukture Jernej Vrtovec koji je 4. travnja s ministrom gospodarstva i održivog razvoja RH dr. Tomislavom Čorićem posjetio LNG terminal u Omišlju
„Kapaciteti od 2,6 milijardi kubičnih metara plina zakupljeni su do 2027. godine. Međutim, Republika Hrvatska, odnosno LNG Hrvatska, u proteklim tjednima je uz pomoć operatera podigla kapacitet na 2,9 milijardi te u narednom razdoblju možemo očekivati natječaj za zakup tih dodatnih 300 milijuna. Terminal je građen, prije svega, kako bi Hrvatska, nama susjedne države, ali i druge države članice Europske unije dobile alternativni dobavni pravac. Stoga me veseli činjenica da je terminal već u prvoj godini potpunosti ispunio svoju ulogu“, istaknuo je ministar Ćorić.





Povod za posjet LNG terminalu je trenutna energetska situacija u kojoj je dovedeno pitanje sigurnosti opskrbe za brojne države Europske unije. Između dvaju ministarstava održan je i 16. sastanak Međudržavnog povjerenstva za praćenje provedbe Ugovora između Vlada Republike Hrvatske i Republike Slovenije o uređenju statusnih i drugih pravnih odnosa u vezi ulaganja, korištenja i razgradnje Nuklearne elektrane Krško. Sastanak se održao u Rijeci, a Međudržavno povjerenstvo upoznalo se s radom elektrane te izvješćem o stanju sredstava prikupljenih u slovenskom i hrvatskom fondu za financiranje razgradnje i skladištenja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva u NE Krško. Sljedeća sjednica povjerenstva održat će se u prvoj polovici 2023. godine, a domaćin će biti Slovenija. mzz / Internet stranica ministarstva




Post je objavljen 06.04.2022. u 07:22 sati.