Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Mlade generacije i stare tehnologije

Među starijim fotografima jako je puno onih koji su "odrastali" na filmu. Među njima je dosta onih koji su pojavom digitalnih tehnologija za snimanje u većoj ili manjoj mjeri odbacili fotoaparate na film i počeli koristiti one digitalne, ili počeli idgitaliju koristiti paralelno s filmom, uz tek šačicu onih koji i dalje koriste isključivo film.

S druge strane, mlađe generacije fotografa su, zbog svoje dobi, uglavnom imale dodir samo sa digitalijom. Neki čak za film nikada nisu niti čuli, a kamoli da bi znali na koji točno način to funkcionira. I dok velika većina njih snima isključivo digitalnim aparatima ili mobitelima s ugrađenim kamerama, ipak se među njima nađe i ponešto entuzijasta koji se zanimaju i za film, pa čak i neke starije načine snimanja (cameru obscuru, mokri koloid i slično).

Međutim, entuzijazam sam po sebi nije dovoljan. Potrebno je i određeno znanje teorije, jer neupućenost u teoriju često može jako otežati praksu, a ponekad rezultirati čak i pomalo tragikomičnim i apsurdnim situacijama.

Događalo se tako da su neupućeni entuzijasti nako što bi ispucali film, otvorili aparat dok je film bio unutra, i time naravno osvjetlili film i uništili snimljene slike, jer su mislili da su slike odmah vidljive nakon snimanja, a nisu znali da je film nakon snimanja potrebno razviti kemikalijama (razvijačem i fiksirom) u potpunom mraku.

Isto tako, znalo se događati da su im slike ispale jako loše (preeksponirane ili podeksponirane ili mutne) jer su se uhvatili u koštac sa potpuno mehaničkim aparatima na kojima je sve (blendu, zatvarač, fokus) potrebno ručno podešavati... a oni nisu znali kako se to radi. Niti su znali kako se mjeri svijetlo, i koristi svjetlomjer...

Jedan od problema po tom pitanju je svakako taj što danas, u doba digitalne fotografije, malotko ciljano podučava mlade generacije filmskoj fotografiji starim tehnikama snimanja. Povremeno se događaju neke radionice, tečajevi... No uglavnom se svodi na to da su mlađe generacije osuđene ili na to da "vuku za rukav" nekoga tko je snimao s filmom da im objasni kak to funkcionira, ili da "guglaju" informacie po interentu, ili da na YouTube-u traže tutoriale o snimanju na film, ravijanju film itd., ili pak da pokušaju na kakvom buvljaku, oglasniku ili u antikvarijatu naći odgovarajuću literaturu o klasičnoj filmskoj fotografiji (koje srećom ima i više nego dovoljno). Samo treba znati što i gdje tražiti...

Post je objavljen 04.04.2022. u 19:19 sati.