Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bookeraj

Marketing

Lana Petö Kujundžić: „Djeca u kaznenom pravu – počinitelji i žrtve“

Za promjenu, evo malo stručne literature iz moje branše. Lana Petö Kujundžić je poznata sutkinja za mladež u tridesetogodišnjem i duljem stažu, vrlo je često viđamo u medijima u situacijama kada se govori vršnjačkom nasilju, nasilju nad djecom, djecom kao žrtvama kaznenih djela, ali (iako rjeđe) i u situacijama kada su djeca počinitelji kaznenih djela.

Priručnik je namijenjen stručnjacima – pravnicima, socijalnim radnicima i sucima koji se bave problematikom djece i mladeži, pa je i podijeljena u većoj mjeri suprotno interesima javnog diskursa o djeci u kaznenom pravu (u prvom, pretežitom dijelu govori o maloljetnicima kao počiniteljima kaznenih djela, a u manjoj mjeri u drugom dijelu o djeci kao žrtvama kaznenih djela).

Maloljetnici kao počinitelji kaznenih djela su oni koji su počinili kaznena djela između svoje 14. i 18. godine. Najčešća djela koja maloljetnici čine su ona protiv imovine (kao i u generalnoj populaciji), a zatim kaznena djela protiv života i tijela (najčešće tjelesne ozljede) i djela povezana sa zlouporabom droga. Ono što je meni statistički najzanimljivije i nešto o čemu nisam ranije razmišljala jest da što je rjeđa upotreba istražnog zatvora prema maloljetnicima, to je manja šansa da će se oni kasnije, u maloljetništvu ili punoljetnosti, pojaviti kao recidivisti.

Uostalom, cijela svrha kaznenopravne politike prema djeci i mladeži svodi se na odgojnu, a ne na kažnjavajuću funkciju: svrha je tijekom maloljetništva pružiti podršku maloljetniku i roditeljima u odgojnom smislu, kako se maloljetnik više ne bi javljao kao počinitelj kaznenih djela, s obzirom da su djeca i mladež sukladno Ustavu pod osobitom zaštitom države i njihova dobrobit predstavlja najviši državni interes (zbog toga državni odvjetnici imaju šire diskrecijske ovlasti, a zbog toga je i najčešća sankcija koja se izriče tzv. PBIN – pojačana briga i nadzor, a tek iznimno smještaj u disciplinski centar, odgojnu ustanovu ili čak maloljetnički zatvor).

Što se tiče djece kao žrtava kaznenih djela (pri čemu se osobita pozornost poklanja djeci koja su žrtve spolnog nasilja), također je potrebna osobita obzirnost pri njihovom ispitivanju i sudjelovanje stručnjaka izvan pravne struke – psihologa, psihijatara i stručnih suradnika suda.

Preporučujem za čitanje stručnjacima iz odnosnog područja.


Post je objavljen 13.04.2022. u 15:03 sati.