Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bookeraj

Marketing

Robert Fulghum: „Sve što treba da znam naučio sam još u vrtiću“/“Uh-oh“

(ovu sam knjigu u ovom navratu počela čitati na dan kad je započeo rat u Ukrajini ili koji dan nakon toga)

Nije nepoznato da postoje knjige zbog kojih bih se možda trebala stidjeti što ih volim, knjige o samopomoći, religiozni pamfleti i trabunjanja, „neobične misli o običnim stvarima“… Ali ne možete si pomoći jer postoje ti neki tekstovi koje poznajete još od djetinjstva, još praktički iz vrtića, i vratiti se u isti, poznati tekst djeluje kao doći kući. Pogotovo u situaciji kada sve oko vas djeluje nesigurno, neizvjesno i besperspektivno.

VIDI: Biblioterapija

(neka ranija inačica moje ličnosti snažno bi se protivila ovome, jer život je samo jedan, samo je kratka 24 sata u danu, a knjiga je toliko puno, i zašto traćiti dragocjeno vrijeme čitajući nešto što ste već ranije pročitali? No vremena se mijenjaju, a i mi s njima, i koliko god hrpa knjiga na mom noćnom ormariću rasla, ponekad me tješi preletjeti mislima kroz nešto poznato i drago)

Ovoga puta, čitala sam priče iz „Sve što treba da znam, naučio sam još u vrtiću“ svojoj djeci, osobito im se svidjela ona priča o gospođi koja ulijeće u paukovu mrežu i viče „PFUUUUUUUIIIJJJJ“ vrlo glasno (pa onda opet iz perspektive pauka). I pouke priče. Čak smo kopiju dječjih mudrosti htjeli fotokopirati i odnijeti u vrtić „da teta vidi“.

Moram reći da je djelovalo, tih par dana dok sam čitala ovu knjigu i „Uh-oh“, osjećala sam se duševno zaštićena, kao u balonu.

Pri tome, „Uh-oh“ je nastavak koji je podnaslovljen kao „neka zapažanja s obje strane vrata hladionika“. Imam dojam da govori o nekim drugačijim, ljepšim vremenima prije interneta, kada ne bih vrijeme od tri ujutro pa do svitanja provodila gledajući u ekran mobitela ako ne mogu spavati (često ne mogu spavati), već bih tamanila ostatke iz hladnjaka i razmišljala o svemu. Tješi me da su neke od najljepših stvari na svijetu dostupne i financijski prihvatljive: pojesti ukusno jelo, provesti vrijeme u najboljem društvu, igrati se s djecom, smijati se naglas.

Kvragu sa svime ostalim, iskreno.


Post je objavljen 05.04.2022. u 08:14 sati.