Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mcmlx

Marketing

Zašto "Igra" nije dobila Oscara?



Nagrada Oscar davne 1962. godine izmaknula je Dušanu Vukotiću za kratki igrano-animirani film "Igra", možda iz razloga što je godinu dana prije bio dobitnik Oscara u kategoriji animiranog filma za "Surogat".

Iako je Oscar izostao, sama nominacija pokazala je kako se radi o izuzetnom kratkom filmu koji govori o dvoje djece čija bezazlena igra prerasta u suparništvo i sukob.

(#spoiler)
Djeca se zabavljaju crtajući životinje i predmete sve dok dječaku ne pukne „špica“ na bojici.
On tada djevojčici pokuša uzeti olovku bez pitanja, no ona ga u tome spriječi i ponudi mu šiljilo kao rješenje problema.
Postepeno oboje „oživljavaju“ nacrtane likove i započinje borba koja postaje sve brutalnija.
Sukob prerasta u pravi rat s avionima i raketama koji se međusobno uništavaju, a na koncu sve završi prolijevanjem crne tinte po papirima i suzama na licima djevojčice i dječaka. Igra u sebi sadrži niz poruka za djecu i za odrasle, postavlja pitanja te problematizira nasilje i na koncu rat kao rješenje u kojem nitko ne pobjeđuje.


Ako vam je prenaporno odgledati 11 minuta crtića u kontekstu geostrategijskih (hladnoratovskih) zbivanja, onda jednostavno zamislite dvoje blogera umjesto filmskih brata i sestre.
Filmić je inače preporučen kao nastavno pomagalo.

#HDA


Post je objavljen 30.03.2022. u 07:06 sati.