Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zaboravljenamjesta

Marketing

Selo Cari

Oni koji su ikad šetali kastavskim šumama vjerojatno su čuli za napušteno mjesto Cari koje itekako ima svoje čari wink Uvijek su mi bila "napeta" napuštena mjesta koja su duboko u šumi i daleko od ostalih naselja. Za razliku od mnogih, ovo mjesto na svom ulazu ima natpise na više stranih jezika u kojima je ukratko ispričana njegova povijest. To bi značilo da je selo i dio turističke ponude ovog kraja, a koliko sam skužio ono je usputna točka pri planinarenju.

U selu su početkom 20. stoljeća živjele dvije obitelji. Jedna nepoznatog prezimena do početka Prvog svjetskog rata, a druga se prezivala Spinčić. U obitelji Spinčić je bilo petero djece. Iako nema puno službenih podataka znamo da je posljednji stanovnik sela bio upravo jedan od sinova iz obitelji Spinčić - Ivan. Ivan je u kolovozu 1943. otišao u partizane, a kada se nakon rata vratio, kuće su već bile napuštene i zapuštene. Kuda je Ivan kasnije otišao, ne zna se. Stanovništvo se većinom bavilo obradom škrte zemlje i prodajom mlijeka od krava i vina. Službenog podatka u Državnom zavodu za statistiku o broju stanovnika od 1857. kada je bio prvi popis, nema. Mislim da nisam nikad više mjesta prelistao. Priča se kako Primorsko - goranska županija ima najviše napuštenih, odnosno, "mrtvih" mjesta. Razlozi: loša infrastruktura, povezanost, odlazak ljudi u veće gradove, život bez struje, težak suživot sa prirodom...

Danas su od sela ostale stare kamene kuće u ruševnom stanju i brojni suhozidi obrasli bršljanima i ostalim povijušama. U blizini sela nalazi se stražarnica koja je uz bodljikavu žicu označavala "Rapalsku" granicu. Vjerojatno ste svi čuli za Rapalski ugovor na satovima povijesti. Neki više, neki manje sretan Tim ugovorom je 1920. godine dogovorena granica između Kraljevine Italije i Kraljevine SHS. Na stražarnici se i danas nalazi natpis na talijanskom: "Alle porte della patria non si dorme" (Na vratima domovine ne spava se). Za više informacija bi vam predložio Google, ali i nema ih baš, ali ima slika pa tko voli, nek' izvoli.

Post je objavljen 28.03.2022. u 16:19 sati.