Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

RADNE SKUPINE ZA SANKCIJE S OBJE STRANE ATLANTIKA



SANKCIJE SU EGZISTENCIJALNE PRIJETNJE!

Budući da predsjednik Ruske federacije bez milosti za civile, škole, dječije vrtiče, zdrastvene ustanove kulturna dobra i institucije provodi i nastavlja ratna djelovanja po Ukrajini, a 10 milijona ukrajinaca je raseljeno od 24. veljače i ne uvažava nikakve prijedloge za diplomatske dogovore koji bi bili put do prestanka ratne agresije, Europska komisija i zemlje ekonomske skupine G7 udružile su svoje djelovanje kroz dvije skupine koje su oformile radi sankcija Rusiji i njenim ekonomski najmoćnijim ljudima. Prema priopćenju od 17. ožujka radna skupina EK je „ Zamrzni i zaplijeni“ , a radna skupina zemalja G7 nosi ime „Ruske elite, opunomoćenici i oligarsi“ (REPO).
Sada 23. ožujka je 28. dan rata u Ukrajini na tlu Europe, a posljednja vijest je da je glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov, čije je ime također na popisu onih koji su obuhvaćeni ekonomskim sankcijama, dao intervju CNN u kome je između ostalog rekao da nije isključena upotreba nuklearnog oružja u slučaju egzistencijalne prijetnje Rusiji. Samo u ovoj jednoj rečenici glasnogovornika Kremlja apostrofirana je nametnuta snaga ekonomskih sankcija. On sankcije suprotstavlja prijetnji nuklearnim oružjem. Cijeli svijet želi prestanak rata, a samo jedan čovjek to ne čuje i – nastavlja rat.
margareta zouhar zec






Prenosim priopćenje za javnost Europske komisije iz Bruxellesa od 17. ožujka 2022.

877 POJEDINACA I 62 SUBJEKTA PODVRGNUTA ZAMRZAVANJU IMOVINE EU

U KONTEKSTU RUSKE AGRESIJE NA UKRAJINU



Radna skupina Europske komisije "Zamrzni i zaplijeni", osnovana kako bi osigurala koordinaciju na razini EU-a za provedbu sankcija protiv navedenih ruskih i bjeloruskih oligarha, sada je pojačala svoje djelovanje na međunarodnoj razini. Radit će zajedno s novoosnovanom radnom skupinom "Ruske elite, opunomoćenici i oligarsi (REPO)", pod kojom EU djeluje zajedno sa zemljama G7 Kanadom, Francuskom, Njemačkom, Italijom, Japanom, Ujedinjenim Kraljevstvom i Sjedinjenim Državama, kao i Australija.
Suradnja između Europske radne skupine za zamrzavanje i zapljenu i međunarodne radne skupine za REPO ključna je za jamčenje učinkovitosti sankcija poduzetih s obje strane Atlantika. Komisija je predana bliskoj suradnji i koordinaciji sa svojim partnerima kako bi osigurala učinkovitu suradnju na globalnoj razini.
Povjerenik za pravosuđe, Didier Reynders, rekao je: “Ova koordinacija učinit će kazneni progon navedenih ruskih i bjeloruskih oligarha u Uniji konkretnom mogućnošću. Takve su inicijative od vitalnog značaja za postizanje brzog zamrzavanja i oduzimanja imovine u vlasništvu pojedinaca i subjekata na koje se odnose sankcije. Stoga moramo nastaviti intenzivirati zajednički rad na identificiranju oligarha koji pomažu u financiranju ili organiziranju akcija u Ukrajini ili koji provode nezakonite aktivnosti na teritoriju Unije. Naše zajedničko djelovanje može napraviti promjenu na globalnoj razini. To uistinu pokazuje solidarnost i jedinstvo pred ratom”.

Povjerenica za financijske usluge, financijsku stabilnost i uniju tržišta kapitala, Mairead McGuinness, naglasila je
da: “Naše kombinirane mjere imaju značajan utjecaj - rusko gospodarstvo je u slobodnom padu. Ministri pravosuđa i financija G7 predani su važnom zadatku identificiranja subjekata i pojedinaca navedenih u različitim jurisdikcijama. Moramo osigurati da oni koji pružaju usluge - financijske, pravne i druge - oligarsima kako bi olakšali izbjegavanje sankcija budu u potpunosti svjesni rizika koji nose. Istražit ćemo sve napore da se prekrši naše zakone o sankcijama i za kršenje će postojati posljedice. Fokus našeg rada je zaustaviti dotok novca u ruski ratni stroj. Bogati oligarsi koji podržavaju ruski ratni stroj moraju znati da neće pronaći sigurno utočište u EU ili drugdje”.

POZADINA

Europska komisija osnovala je Radnu skupinu za zamrzavanje i zauzimanje kako bi osigurala učinkovitu provedbu sankcija EU protiv navedenih ruskih i bjeloruskih oligarha diljem EU-a.
Radna skupina za zamrzavanje i zapljenu sastoji se od Komisije, nacionalnih kontaktnih točaka iz svake države članice, Eurojusta i Europola kao i drugih agencija i tijela EU-a prema potrebi. Koordinirat će radnje država članica EU-a, Eurojusta, Europola i drugih agencija za pljenidbu i, gdje to nacionalni zakon dopušta, zaplijeniti imovinu ruskih i bjeloruskih oligarha. Dok Komisija osigurava stratešku koordinaciju, Eurojust i Europol su u najboljoj poziciji da osiguraju operativnu koordinaciju. Prvi sastanak Radne skupine za zamrzavanje i zapljenu održan je 11. ožujka, a predsjedao mu je povjerenik Reynders.

Države članice objasnile su već poduzete mjere, stanje u sudskim postupcima koji su u tijeku i mogućnosti oduzimanja imovine prema odgovarajućim pravnim osnovama. Prvi sastanak pozdravile su sve države članice EU 18. ožujka održat će se drugi sastanak na kojem će strane sudionice dalje razgovarati o svojoj koordinaciji. Radna skupina će se sastajati jednom tjedno. Međutim, Radna skupina će ponovno procijeniti ovu potrebu i po potrebi će sazvati druge sastanke.
U okviru sankcija EU-a, sva imovina koja pripada ili kontrolira osobe s popisa mora se zamrznuti. Danas je 877 pojedinaca i 62 subjekta podvrgnuto zamrzavanju imovine pod sankcijama EU-a u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu.

Radna skupina 'Zamrzni i zaplijeni' imat će važnu ulogu u razmjeni informacija unutar EU-a i ima za cilj otići korak dalje: koordinirati će radnje država članica za zapljenu i, gdje to nacionalni zakon zahtijeva, oduzimanje imovine navedeni ruski i bjeloruski oligarsi. U tu svrhu, Radna skupina tražit će koordinirane akcije između država članica, Eurojusta, Europola i drugih agencija prema potrebi.

Uz Europsku radnu skupinu, postoji i Radna skupina 'ruske elite, opunomoćenici i oligarsi (REPO)'. U srijedu, 16. ožujka, na ministarskom sastanku odlučeno je o osnivanju ove međunarodne Radne skupine kako bi se osigurala učinkovita provedba sankcija, kako bi se pomoglo drugim državama koje surađuju da lociraju i zamrznu imovinu te kako bi se utvrdila mogućnost oduzimanja zamrznute imovine. Sudionici su zemlje G7, Australija i Europska unija.



Post je objavljen 23.03.2022. u 08:22 sati.