Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/viatrix

Marketing

Od Doline Basilica do uvale Saline

U izletu Tragovima rovinjskih poljskih crkva posjetili smo veći broj crkva koje su se gradile uz polja sjeverno od Rovinja, pa ova šetnja može biti neka vrsta nastavka.



Šetnju smo započeli kod ostataka jednobrodne romaničke crkve sv. Bartolomeja (sv. Bartol). Crkva je bila jedna od stanica drugog dana procesije uoči blagdana Spasova (ili Uzašašće, kršćanski blagdan koji se lavi 40 dana poslije Uskrsa). Procesija je obilazila sve rovinjske poljske crkvice uz druženje i molitve za usjeve.



Crkva sv. Bartolomeja je jedna od većih rovinjskih poljskih crkva. Počela je propadati u 19. stoljeću, a zanimljivo je spomenuti da je u unutrašnjosti crkve bila drvena tranzena koja je poprečno dijelila prostor za žene od prostora za muškarce. U crkvi se nalaze ostaci rozete koja je krasila pročelje crkve.



Od crkve sv. Bartolomeja smo krenuli uskom asfaltiranom cestom prema zapadu. Nakon sedamstotinjak metara smo stigli do raskršća s cestom Ž5095 (Rovinj – TN Valalta).



Na raskršću se nalazi poučna tabla toponima Dolina Basilica (početak pješačko biciklističke staze Basilica). Toponim je, po lokalnoj predaji, dobio ime jer je dio posjeda u toj dolini bilo u vlasništvu rovinjske crkve sv. Antuna Padovanskog, zahvaljujući donaciji obitelji Domenica Lorenzetta. Navodno je njegova supruga ozdravila nakon posjete padovanskoj bazilici sv. Antuna, te su supružnici 1654. godine dali izgraditi “baziliku“, tj. crkvu Sv. Antuna Padovanskog u Rovinju, koja je srušena 1933. godine. Crkva se nalazila na kopnenoj strani kraj mosta koji je vodio na otok (koji je kasnije nasipom spojen s kopnom) gdje je bio stari Rovinj. Danas se tu nalazi Trg na Mostu. Iz tog su se razloga polja sjeverno od Rovinja nazivala “posjedi bazilike“.



Na raskršću smo skrenuli lijevo na cestu Ž5095 koju smo napustili nakon osamstotinjak metara tako što smo skrenuli desno, prema uvali Saline.



Nastavili smo asfaltiranom cestom koja je nakon tristotinjak metara postala makadamska, prošli smo pored ulaza u autokamp Val Saline i ubrzo smo došli do uvale Saline s koje se pruža pogled sve do naselja Vrsar.



Uvala Saline je zaštićena kao dio značajnog krajobraza „Rovinjski otoci i priobalno područje“ i pod nadzorom je Nature Histrica-e. U uvalu se ulijevaju privremeni bujični potoci iz Doline Basilica, tako da se miješa slatka i slana voda što s izmjenom plime i oseke omogućuje razvoj specifične vegetacije. Kako je uvala Saline dobro zaštićena od vjetrova, u antičko se doba ovdje nalazila luka koja je bila povezana s Flavijevskom cestom (via Flavia). U uvali su otkriveni ostaci antičkog mola, a na obali je pronađeno nekoliko antičkih grobnica i ostataka kuća. Naziv uvale se povezuje sa solanom koja je bila u uvali u doba antike.



Na mjestu gdje se danas nalazi malo privezište s nekoliko molova skrenuli smo lijevo, uzbrdo, puteljkom kroz šumu s kojim smo ubrzo stigli do crkve sv. Eufemije (sv. Fuma) koja se nalazi na vrhu brda visokog 22 metra te završili šetnju.



Crkva sv. Eufemije je jednobrodna građevina koja je ostala bez krova, a izgrađena je u 12. stoljeću, prema nekim izvorima, od kamenog materijala prijašnje bazilike. Crkva je bila u funkciji do 1946. godine. Prema legendi 1410. godine Đenovežani su nakon što su opljačkali Veneciju vratili tijelo sv. Eufemije u Rovinj uplovivši po nevremenu u uvalu Saline. Danas se njezino tijelo čuva u sarkofagu u župnoj crkvi sv. Eufemije u Rovinju.



Za kraj kratko o svetoj Eufemiji (Kalcedon, 289. - Kalcedon, 16. rujna 304.) koja je zaštitnica grada Rovinja. Bila je kćerka uglednog građanina iz Kalcedona blizu Carigrada. Kako je bila kršćanka, u vrijeme cara Dioklecijana 304. godine, zatvorena je i mučena te je na kraju bačena lavovima koji ju nisu rastrgali. Navodno je umrla kao mučenica 16. rujna 304. godine od ozljeda koje joj je u areni nanio medvjed ili lav. Najčešće se prikazuje s palmom i kotačem a uz nju jedan ili više lavova. Kršćani su sačuvali njeno tijelo, koje je kasnije preneseno u Carigrad gdje je car Konstantin u njenu čast podigao veliku crkvu. Prema legendi, sarkofag je jedne olujne noći nestao iz Carigrada i 13. srpnja 800. godine došao do rovinjske obale gdje ga je jedan mladić sa svoje dvije mršave krave uspio dovući na brežuljak do crkve sv. Franje. Od tada je stanovnici Rovinja štuju kao svoju zaštitnicu.



Karta s posjećenim lokacijama.



Dužina rute 3,16 km.



Post je objavljen 21.03.2022. u 20:43 sati.