Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/macasumarica

Marketing

Žumberačkim krajem...KT HPO 6.5.

Plan da odem na kratko malo u zagrljalj šuma Medvednice, slikovito rečeno, pokopan je kraj groblja Šestine. Volim druženje i planinarenje, ali taj dan kao da mi je duh Medvednice na prepunom parkingu s velikom ekskurzijom poručio: "Idi tamo malo jugozapadnije, primit će te moja dobra susjeda-Žumberačka gora."
Temperatura se već malo podigla kada sam stigla na utrku Krabat Trail 2022 sa startom u Sošicama, novu utrku u organizaciji Društva za sport i rekreaciju Jastreb extreme. Kasnije sam pročitala da utrka nosi ime Krabat po žumberačkom uskoku, plemiću i ratniku, a kojemu su tijekom povijesti pripisana i mistična svojstva - mogućnost letenja i čaranja te predaja da iz zrna žita može stvarati vojnike. Po njemu je snimljen film, čita se lektira u Njemačkoj te je imenovana jedna regija u Saskoj po njemu.
No dobro...nisam baš očekivala ni ovo, no čini se da je većina trkača već završavala utrku, pa im neću smetati. I tako je i bilo. Uputila sam se prema slapu Sopot, ali preko zgodne stazice koja će tek dobiti table čija metalna postolja su postavljena u šumi, kao i brojač posjeta financiran sredstvima iz EU fondova. Ima dosta slapova Sopot, no ovaj je vjerojatno dobio naziv po selu Sopote, kroz kojega prolazim i dolazim do umirujućih šumova vode.

Sopotski slap nalazi se na 700 metara nadmorske visine, a kaskadama je podijeljen na tri dijela ukupne visine 40 m. Od tuda krećem putem vode prema Vodicama te nešto dalje skrećem za Ječmište. Cijelim putem su postavljene dodatne trakice za trkače, no nije bilo nikoga, osim kod vrha - dvije planinarke su taman užinale na 976 mnv. Samo malo dalje od Ječmišta, pruža se još ljepši vidik.
Slijedi povratak preko Vodica. Naposljetku, posjetila sam još usput dolinu potoka Slapnica sa svojim prekrasnim slapovima. Do Brisala ću drugom prilikom, no i Vranječki slap, iako zapušten, stvarno je prekrasan. Taj dan su tamo bile i dvije vile koje su upijale zadnje zrake sunca. Sa zalaskom krećem betonskom gradu. Tko zna, možda se jednom odvažim i produžim svoje boravke u šumi, no konformizam je za sada prejak.
Do sljedećeg zapisa! I sretan nam 21. ožujak, svjetski dan šuma!

Post je objavljen 21.03.2022. u 23:06 sati.