Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/luki2

Marketing

Uh, kakav dan! :))))) Izložba, poezija i proza....

Večer je počela savršeno- Noć na Zemlji - predstavljanje slikovnice i izložba ilustracija lutkarice i ilustratorice Jasmine Kosanović "Noć na Zemlji". Događaj je organizirao izdavač slikovnice "Mala zvona" u Galeriji Kranjčar.
Izložba je bila otvorena 12.03. - kada sam bila u "Lisinskom", no srećom otvorena je do sutra do 15 sati.
U svojoj prvoj autorskoj slikovnici Jasmina Kosanović poziva najmlađe čitatelje - i odrasle koji čitaju s njima - na putovanje kroz čudesne prostore noći. Tko je žena u crvenoj haljini koja sa svjetiljkom prolazi šumom, kakava je ono kućica na jednoj nozi u daljini, kakva je to svečanost na kojoj crna mačka i bijeli miš piju čaj - i što to sanjaju životinje u svojim brlozima? Na rubu bajke i sna. Oslikana Alisa u zemlji čuda?! Da, nešto najbliže tome. Nekoliko fotografija s izložbe, na koju je navratila i fotografkinja Slavka Pavić, koja je i sama imala izložbu u Galeriji Kranjčar. Uz čašu vina smo prokomentirale oduševljenje slikovnicom:















Nakon izložbe, otišla sam na promociju knjige "Bake u avionima" u knjižnicu "Bogdan Ogrizović". Branka Erdelji Štivić, autorica knjige "Starenje za početnike", predstavlja zbirku priča "Bake u avionima". O knjizi su govorile urednica Sandra Pocrnić Mlakar, odlomke je čitala dramska umjetnica Marija Sekelez i autorica - Branka Erdelji Štivić. Deset dirljivih priča osvjetljava obiteljske odnose koji se prilagođavaju promjenama i iseljavanju.
Putovanje u Njemačku ili Irisku, odnos sa zetovima i snahama koji ne govore hrvatski, organizacija života kod djece u njihovim obiteljima.

Jedna od priča je da jedna baka traži pomoć od prodavačica kupujući poklone za unuke, jer nije sigurna da li će se pokloni svidjeti snahi i sl.

Sjetila sam se svoje bake, koja je odavno bila ta ista, suvremena baka koja je putovala na relaciji Bratislava - Split, kako bi bila s mamom i sa mnom. I kakva je to odlična podrška, puna ljubavi bila....
Današnje žene odlaze avionima u posjete svojim unucima i djeci, ali ostaju jedno određeno vrijeme, pa nekako bolje mogu razumjeti postupke svoje djece i njihov život - zašto je takav kakav jest. No, obično ih njihova djeca gledaju samo kao bake ili djedove, a ne prepoznaju da ti njihovi roditelji imaju svoj život, svoje brige i svoja zanimanja, tuge i radosti....O tome progovara ova izuzetno zanimljiva knjiga. Priče o pripadanju, udaljenosti i zalascima sunca. Autorica je liječnica, koja se bavi problemima osoba starije životne dobi u svojoj prvoj i drugoj knjizi, i sjajno to radi. Branka je okarakterizirana kao ona koja nosi svjetiljku (Svjetlana) u predgovoru knjige koju je napisala Hana Konsa. Kćer moje profesorice iz hrvatskog u srednjoj školi....
Ne znam, ali anđeli su očito ovdje malo upleli svoje prste i svoje svjetlo....
Fotografije:



Autorica u sredini, sa strana Sandra i Marija.

Treće događanje: Tomislav Domović i poezija za kraj ovog predivnog petka.....Darija Žilić, Biserka Goleš Glasnović, Ninoslav Žagar - ponešto o ratu, više o ljubavi....Autor Tomislav Domović pisao je o ratu, pa sada dolaze asocijacije na sadašnju situaciju u Ukrajini, pa se ističe vječna borba između Erosa i Thanatosa, ljubavi i smrti.....





Ljubim!

Post je objavljen 19.03.2022. u 01:05 sati.