Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

108. SJEDNICA VLADE RH


DVIJE ODLUKE O ZABRANI NOVOG ZAPOŠLJAVANJA

Na 108. sjednici Vlade RH 17. ožujka potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je da je ugovorena izgradnja 138 zamjenskih obiteljskih kuća s 10 izvođača radova u iznosu od 115 milijuna kuna, a u tijeku su ocijene ponuda za izgradnju dodatnih 78 zamjenskih obiteljskih kuća. Nekonstrukcijskom obnovom dosad je obnovljeno 1800 obiteljskih kuća. Na 1006 kuća radovi su u tijeku.

Ministar zdravstva Beroš izvijestio je da je izbjeglima iz ratom zahvaćene Ukrajine, od onih koji su smještaj potražili u Hrvatskoj, do sada pruženo 1256 usluga zdravstvene zaštite, hospitalizirano je ukupno sedam osoba, a na bolničkom liječenju je jedna osoba.
Istakao je da je na sastanku europskih ministara zdravstva, naglašena važnost osiguranja dostupnosti zdravstvene zaštite za osobe iz Ukrajine. Zavodima za javno zdravstvo dostavljena je uputa o obvezi izvještavanja o osnovnim demografskim i zdravstvenim pokazateljima osoba iz Ukrajine.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao da je će od 18. ožujka na snazi biti blaže protuepidemijske mjere, što osim produljenja radnog vremena ugostiteljskih objekata do dva sata ujutro, na javnim okupljanjima na otvorenom prostoru može biti 200 osoba, umjesto 100 kao do sada. Ako svi prisutni imaju EU digitalne covid potvrde više nema ograničenja broja prisutnih, prije je taj broj bio 200, rekao je ministar Božinović. Rekao je i kako se izvan snage stavlja pet odluka koje nisu imale rok primjene, a imale su posebne odredbe za rad tržnica, održavanje pogreba i posljednjih ispraćaja, sklapanje braka i životnih partnerstava te održavanje dječjih igrališta.
Na javnim događanjima u zatvorenim prostorima može biti 100 osoba, a ako svi imaju covid potvrde ni za njih više nema ograničenja.
Omogućeno će biti održavanje sportskih natjecanja uz prisustvo gledatelja bez covid potvrda, ali tada uz ograničenje popunjenosti tribine na 50 posto i obvezno korištenje maski za lice na natjecanjima u zatvorenom.
Također, u Centrima za socijalnu skrb i Centrima za posebno skrbništvo za zaposlenike i korisnike ukinuta je obveza predočenja covid potvrde.

IZMJENE U ZAKONU O DRŽAVNOJ IZMJERI !

Vlada je u hitnu saborsku proceduru uputila izmjene i dopune Zakona o državnoj izmjeri i katastru nekretnina kojem je predlagatelj Državna geodetska uprava i dio su provedbe mjera iz Akcijskog plana za smanjenje neporeznih i parafiskalnih davanja.
Izmjenama se propisuje ukidanje naplate većine stvarnih troškova uporabe podataka za izdavanje izvadaka, prijepisa, potvrda i preslika podataka dokumentacije državne izmjere, katastra nekretnina i infrastrukture, registra zgrada, prostornih jedinica i geografskih imena, ostvarenje uvida te za određena postupanja po zahtjevu stranaka, kao i naplata upravnih pristojbi.
Izmjene su poslane u hitnu proceduru kao jedna od mjera koju se Hrvatska obvezala provesti s ciljem pridruživanja Europskom tečajnom mehanizmu (ERM II) i bankovnoj uniji, a rok provedbe mjera za ulazak u ERM II je kraj ožujka.

STABILIZACIJA CIJENA GORIVA ?

Vlada je donijela Uredbu kojom se radi suzbijanja poskupljenja goriva distributerima do kraja godine bitno smanjuje posebna naknada za okoliš zbog nestavljanja biogoriva na tržište, s 30 lipa na jednu lipa do megadžulu (MJ) što bi u maloprodaji trebalo rezultirati s 50 lipa nižom cijenom goriva po litri.
Prema do sada važećoj Uredbi, ako obveznik (distributer/opskrbljivač benzinskim i dizelskim gorivima) ne stavi na tržište minimalni propisani udjel biogoriva, mora platiti naknadu Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.
Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Mario Šiljeg objasnio je da je smisao Vladine Uredbe stabilizacija cijene goriva uslijed nekontroliranog porasta cijena nafte i naftnih derivata na svjetskom tržištu, prije svega uzrokovanih poremećajima opskrbe uslijed ukrajinske krize.
Posebna naknada bit će tako jednu lipu MJ. Do sada je iznosila najviše 30 lipa po MJ.


Fotka mzz

DVIJE ODLUKE O ZABRANI NOVOG ZAPOŠLJAVANJA

Zbog kontinuiteta kontrole zapošljavanja u javnom i državnom sektoru Vlada je donijela odluke o zabrani novog zapošljavanja u državnim i javnim službama na neodređeno i određeno vrijeme, kojima su uređene i iznimke te uvjeti za eventualno novo zapošljavanje.
Vlada RH je na sjednici donijela dvije nove odluke - o zabrani novog zapošljavanja službenika i namještenika u javnim službama te o zabrani novog zapošljavanja državnih službenika i namještenika u tijelima državne uprave, kao i uredima i drugim stručnim službama Vlade.
Odlukom o zabrani novog zapošljavanja državnih službenika i namještenika propisane su i iznimke od zabrane zapošljavanja, kriteriji za zapošljavanje vježbenika te rokovi za raspisivanje javnog natječaja i oglasa za novo zapošljavanje.
Ta se odluka primjenjuje i na zapošljavanje u pravosudnim i kaznenim tijelima, stručnoj službi Ustavnog suda i pučke pravobraniteljice te drugih pravobranitelja, ali i drugim tijelima koja se osnivaju radi obavljanja državne službe.

Usvojen je i Zaključak kojim je Vlada Republike Hrvatske upoznata s Obvezom strateškog partnerstva između Ministarstva obrane Republike Hrvatske i Ministarstva obrane Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske, potpisanom u Zagrebu 1. veljače 2022., prigodom posjete ministra obrane Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske.
Putem programa bilateralnog djelovanja nastavit će se unapređivati interoperabilnost Oružanih snaga te ostvariti obrambene i sigurnosne ciljeve uz zajedničku viziju jače strateške suradnje.
Izvor: Vlada RH



Post je objavljen 18.03.2022. u 16:04 sati.