Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

AMERIČKI SENAT JEDINSTVEN


POKRENUTI ISTRAGE ZA RATNE ZLOČINE RUSIJE U HAGU

Senat Sjedinjenih Američkih Država u utorak 15. ožujka je jednoglasno usvojio rezoluciju kojom se ruski predsjednik Vladimir Putin osuđuje kao ratni zločinac, što je rijedak iskaz jedinstva u duboko podijeljenom Kongresu SAD.
U rezoluciji se potiče Međunarodni krivični sud (ICC) u Hagu i druge države da pokrenu istrage radi ratnih zločina koje radi ruska vojska u ratnoj invaziji Ukrajinu.
Čelnik demokratske većine Chuck Schumer rekao je da „Putin ne može pobjeći od odgovornosti za zločine počinjene nad ukrajinskim narodom”, Rusija napad na Ukrajinu započet 24. februara naziva “posebnom vojnom operacijom” demilitarizacije i “denacifikacije” Ukrajine. Putin je Ukrajinu, također, nazvao američkom kolonijom s marionetskim režimom i bez tradicije nezavisne državnosti – informacija je s TV kuće Al Jazera.
Američki predsjednik Joe Biden potpisao je paket pomoći za Ukrajinu od 13,6 milijardi dolara iz kojeg će se financirati različite potrebe za Ukrajinu.

NATO moguće u SLOVAČKOJ!?
Parlament Slovačke je odobrio stacioniranje NATO stranih vojnika u zemlji, kojih bi broj mogao dosegnuti 2.100. Prijedlog o razmještanju snaga, koji je Vlada desnog centra prihvatila 9. ožujka, odobrilo je 96 od 134 prisutna zastupnika, a 15 ih je bilo protiv.
Prvo će se rasporediti NATO jedinica “Pojačana napredna prisutnost” s oko 1.200 ljudi, koji će doći iz Češke, Njemačke, Nizozemske, Sjedinjenih Američkih Država, Poljske i Slovenije.
Osim toga, biti će razmješten sistem protuzračne obrane Patriot, rekao je ministar odbrane Jaroslav Nađ. Pojačanja dolaze dok traje ruska invazija na Ukrajinu. Slovačka je primila više od 200.000 izbjeglica iz Ukrajine. U Poljskoj je 1, 890 000 izbjeglih žena i djece iz Ukrajine 16. ožujka 2022.. . “Budući da u skoroj budućnosti očekujemo direktne vojne napade Rusije na aerodrom Užhorod (u Ukrajini), blizu slovačke granice, to svakako ima i vojne posljedice”, rekao je Nađ prenosi agencija TASR, a prenijela je Al Jazera.

PREMIJERI VLAKOM IZ POLJSKE U KIJEV
Premijeri Poljske, Češke i Slovačke Petr Fiala, Mateusz Morawiecki i Jaroslav Kacinski stigli su vlakom u Kijev 15. ožujka i sastati se ukrajinskim predsjednikom Volodimirem Zelenskim“Svrha posjete je potvrditi nedvosmislenu podršku cijele Evropske unije suverenitetu i nezavisnosti Ukrajine”, objavio je češki premijer Petr Fiala na društvenim mrežama. “Cilj ove posjete je također predstaviti široki paket podrške Ukrajini i Ukrajincima”.


Post je objavljen 16.03.2022. u 11:28 sati.