Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

DUALIZAM U ODLUČIVANJU



PRELETA AVIONA I VJEŽBE NEĆE BITI !

Nadležnosti treba poštivati. Ako toga nema, nastaje konfuzija u naredbama i u događanjima. Ne mogu, i nisu, dvojica ili više osoba, posebno u državi, nadležni za iste naredbe. A posebno ne kada se radi o oružanim snagama i avionima.

Upravo je takva konfuzija 15. ožujka nastala u državi RH kada su francuski ratni avioni Rafali i domaći avioni – Mig- nadletjeli Zagreb i druge gradove oko 17 sati. Premijer Andrej Plenković je upravo držao konferenciju za novinare, pa je podigao desnu ruku, pokazujući da i sam čuje prelijetanje zrakoplova. I vjerojatno je bio zadovoljan. Jer on je to prelijetanje i – isposlovao – objasnivši to retorikom da se ovih dana provode i vježbe s avionima MIG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, čime se učvršćuje strateško partnerstvo između Francuske i Hrvatske.
"Ujedno su dio aktivnosti koje smo poduzeli na političkoj razini u direktnom dogovoru s predsjednikom Macronom nakon što je u Zagrebu pao dron koji je doletio s područja Ukrajine", rekao je premijer Plenković. Podsjećam da je dron u Zagrebu pao 10. ožujka u 23 h 57min, na području zagrebačkog kvarta Jarun.

PREMIJER NA FRANCUSKOM NOSAĆU AVIONA

Tijekom srijede, 15. ožujka, predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je francuski nosač zrakoplova Charles de Gaulle, koji se nalazi u Jadranskom moru u blizini Dubrovnika, i sastao se s njegovim zapovjednikom kapetanom Sébastienom Martinotom te zapovjednikom francuskih pomorskih snaga, kontraadmiralom Christopheom Cluzelom. Posjetu nosaču aviona i sastanku prisustvovao je i veleposlanik Francuske u Hrvatskoj Gaël Veyssiere. Uz predsjednika Vlade bili su ministar obrane Mario Banožić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj i posebni savjetnik predsjednika Vlade za poslove obrane Damir Krstičević.
Tko je i kada dogovorio zajedničku vježbu francuskih i hrvatskih zrakoplova? Dogovor nije bio na nosaću aviona, to je jasno, ali kada prethodno? To je bio dogovor od petka 11. ožujka, naknadno je pojasnio premijer, upravo na press konferenciji nakon što se vratio s francuskog nosača aviona. Rekao je da je ta vojna vježba izraz solidarnosti i sigurnosti Francuske prema Hrvatskoj.

GDJE JE ZAOSTALA NAJAVA AVIO VJEŽBI?
U situaciji kada su svi mediji puni izvještaja o ratnim događanjima u Ukrajini, koju je svim ratnim raspoloživim sredstvima napala Rusija, najava vježbe avio –zrakoplovstva u Hrvatskoj mora se najaviti nekoliko dana unaprijed. Zašto? Zato što građani moraju biti informirani što će se događati, da preleti aviona ne znače zračnu opasnost za Hrvatsku, i da se među građanima ne stvara panika. Jer osobama koje upravljaju državom mora biti jasno da građane, što je moguće više, treba sačuvati od straha i panike koju radi preleta aviona mogu doživjeti i osjetiti, sa sumnjom da netko napada Hrvatsku. Zar premijer RH ispušta iz vlastitog poimanja situacije da ipak ljudi u Hrvatskoj i rade, da ne gledaju neprestano u Tv ekrane, ne surfaju po mobitelu i da ne mogu svakoga sata o svemu biti informirani. A informacija je proces koji ide od pošiljatelja do – recipijenta, primatelja na kom putu ima mnogo šumova, dakle krivih tumačenja i razumijevanja, na što se u slanju informacije o sigurnosti, kada je u širem području Europe rat, mora uzeti u obzir. I dati vremenskog odmaka da velika večina razumije i zna za predstojeću vježbu.
Kada je široka javnost informirana opasnosti za paniku nema. Ali u protivnom nenadani izrazi prijateljstva“ solidarnosti i potpore“ Francuske, hrvatskom narodu nakon događaja sa dronom stresni su za sve uzraste građana. Čak što više premijer je rekao da će 16.ožujka Hrvatsku nadletjeti i američki migovi F 16 „ koji će ovdje boraviti koji dan“- rekao je premijer doslovno.

PREDSJEDNIK ZABRANIO PRELETE AVIONA
No već iza 18 sati 15. ožujka, javnosti je iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića poslano priopćenje u kome se kaže:

„Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović 15. ožujka poslije podne dao je zapovijed načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiralu Robertu Hranju, kojom se najstrože zabranjuju preleti vojnih zrakoplova iznad Zagreba i svih drugih gradova u Hrvatskoj.
Predsjednik Milanović naložio je načelniku Glavnog stožera OSRH da se odmah istraži i utvrdi odgovornost za uznemiravanje građana Zagreba.“

Premijer RH Plenković, bez ovlasti za odlučivanje o djelokrugu koji se odnose na Oružane snage, dok je pored njega načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranju, kao da vjeruje da je moćan, da mu je admiral Hranj veza prema vrhovnom zapovjedniku oružanih snaga predsjedniku Milanoviću. Jer admiral Hranj je bio na francuskom nosaču zrakoplova s premijerom Plenkovićem. Da li je išta premijer pitao admirala, ili se admiral preznojavao
slušajući i gledajući premijera Plenkovića, njegove želje, dogovore....

Tako je sada admiral Hranj u nezavidnom položaju, a čak treba istražiti i utvrditi tko je odgovoran za naredbu da se dozvole preleti vojnih zrakoplova nad Hrvatskom.

Sudeći prema nadležnostima preleta vojnih aviona i vježbi nad Hrvatskom – kako je to zamislio premijer RH, neće biti.
Margareta Zouhar Zec



Post je objavljen 16.03.2022. u 07:37 sati.