Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/viatrix

Marketing

Baći – zaseok ispod crkve atipične arhitekture

Cesta D402 ima dužinu od 3,2 km i povezuje cestu D66 (Pula – Matulji) i trajektnu luku Brestova iz koje trajekti isplovljavaju za Porozinu na otoku Cresu. Na cesti D402, oko jednog kilometra od raskršća s cestom D66, nalazi se zaseok Baći. Zaseok Baći zajedno sa zaseocima koji se nalaze između rta Mašnjak (uvala Plomin) i povremenog potoka Supoti (koji teče na granici Istarske i Primorko-goranske županije) tvore naselje Zagorje (ili Plominsko Zagorje; 116 stanovnika – 2011. g.) u Općini Kršan.



Na najvišoj točki zaseoka Baći nalazi se crkva sv. Katarine koja ima atipičnu arhitekturu za istarski poluotok. Do crkve vodi kameno stepenište.



Crkva sv. Katarine je jednobrodna građevina izgrađena u 17. ili 18. stoljeću. Na pročelju se nalazi preslica s jednim zvonom.



U unutrašnjosti crkve se nalazi zidani oltar s kamenim retablom i palom svete Katarine iz 19 stoljeća te slika Posljednje večere.



S mjesta gdje se nalazi crkva pruža se lijep pogled na otok Cres koji je ovdje najbliži poluotoku Istri, dijeli ih 4,2 km širok morski prolaz Vela Vrata.



Karta s lokacijom crkve sv. Katarine.



Post je objavljen 14.03.2022. u 20:24 sati.