Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

TOMO VUKŠIĆ VRHBOSANSKI NADBISKUP U PAGU 2016. PREDVODIO SREDIŠNJE KONCELEBRIRANO MISNO SLAVLJE NA BLAGDAN VELE GOSPE
U subotu 12.03.2022. svi mediji su donijeli vijest o ustoličenju novog vrhbosanskog nadbiskupa dr. Tome Vukšića, naslijedivši tako kardinala Vinka Puljića kojeg je Papa Ivan Pavao II prije 31 godinu postavio na to mjesto. U euharistijskom slavlju u povodu ustoličenja novog sedmog po redu vrhbosanskog nadbiskupa, sudjelovalo je 26 nadbiskupa i biskupa iz mnogih zemalja.


Monsinjor Vukšić čije je nadbiskupsko geslo „Mir vam svoj dajem“ u svojoj nastupnoj homiliji naglasio kako je radost zbog Božje ljubavi prema ljudima u središtu kršćanske vjere, koja istodobno predstavlja poziv na oslobađanje ljudi od svake vrste sužanjstva, od materijalnog do duhovnog.
Tko se u gradu Pagu još sjeća da je 15.08.2016. tadašnji vojni ordinarij u Bosni i Hercegovini mons. Tomo Vukšić predvodio središnje koncelebrirano misno slavlje na blagdan Vele Gospe u gradu Pagu.

U zajedništvu s ukrajinskim grkokatoličkim biskupom je pred prepunom pijacom vjernika, dočekao kip Majke Božje od Staroga grada, blagoslovio je i uveo u Velu crikvu gdje je predvodio misno slavlje.


Svu zahvalu upućujemo tadašnjem župniku don. Gašparu Dodiću koji je uspio dovesti tog velikog crkvenog dužnosnika u Grad Pag. Vjerujemo da tada mons. Vukšić nije mislio da će u skoroj budućnosti sjesti na stolicu prvog čovjeka katoličke crkve u Bosni i Hercegovini.

Postoji jedna znakovitost koju je kazao kardinal Puljić uručujući biskupski štap svojem nasljedniku naglasio da je on preuzimajući ovu dužnost zatečen ratom koji je zaustavio mnoge pastoralne inicijative, a za sobom ostavio pustoš i progone poput onih kakve danas gledamo u Ukrajini.

Interesantno je da su misnom slavlju u Pagu tada sudjelovali grkokatolički svećenici iz Ukrajine sa svojim biskupom koji je sudjelovao u misnom slavlju kojeg je predvodio mons. Vukšić.

Čestitamo mons. Vukšiću na novoj službi i neka mu dobri Bog blagoslovi sve korake i projekte koje će činiti u zajedništvu sa svima kojima je povjeren i koji su mu povjereni.
Bog Vas blagoslovio!Post je objavljen 13.03.2022. u 18:28 sati.