Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dianna-divernoe

Marketing

VREME JE DA SE AUTORKA AKTIVIRA I NA DRUGIM KONTINENTIMA


Pišući najpre scenarije za crtane filmove, odnosno kreativne, literarne bisere za najmlađu populaciju, Dajana Diverno je najpre imala jedno nesporno, dugogodišnje iskustvo u samom radu literarnog stvaranja i književnog izdavaštva. Iako same bajke proiznikle iz tih najpre najpisanih scenarija u rukopisnoj formi, nisu naišle na 100 posto plodno tlo među književnim i prevodilačkim auditorijumom (odnosno kako za koga), može se reći da se vremenom situacija značajno promenila, u prevashodno pozitivnom smislu, što nam je veoma drago.
Nakon objavljivanja bajki, najpre putem Cd-formi izdavaštva (svojevrsti vid multimedije), kao i na interentu u vidu e-book, ili putem scenarija za crtiće (odlomaka) kroz dve antologije, autorica nam je pružila svestranu mogućnost da zađemo i u taj kreativni, vizuelni, bajkoviti svet, koji iako deluje prost i jednostavan, to ni u najmanju ruku zapravo i nije.
Ovih dana se povela letimična i kratka rasprava na temu - princa Gallanta (sporedan lik u ''Beloj lisici'' i glavan lik u ''Lavanduli -Osveta Čarobnjaka'') i svih kreativnih ostvarenja gde se njegov lik pojavljuje - ali i kroz zanimljiv sklop drugih ostvarenja za najmlađu populaciju. Bitno je reći da su neka njena dela povezana jedno s drugim, mada mogu funkcionisati samostalno, ali ovde je reč o jednom posve drugom rasponu rasprave koja se vodila, a na koju mi bacamo letimičan osvrt.
Reč je bilo o tome da, iako možemo pohvaliti sam autoricin rad, sada možemo i izneti nekoliko kritika koje se tiču upravo toga - da ona treba zvanično (da li u samostalnoj režiji) da li kroz vid rada nekog literanog agenta ili menadžera, da ponudi svoja ostvarenja predviđena za animirane filmove mnogobrojnim kompanijama i u Ujedinjenom Kraljevstvu i u U.S.A, a sada naglašavamo i u Kanadi.
Ona će provesti tamo određeno verovatno višemesečno razdoblje i pretpostavljamo da zbog rada s svojim sinom i operacije i lečenja, neće biti u prilici da trčkara za London ili Berlin. Tako da će joj biti i više nego dobro da se neko ostavrenje poput ''Bele lisice'' ili ''Lavandule -Osvete Čarobnjaka'' realizuje upravo i tamo gde bude boravila. To je ono što bismo joj i mi iskreno preporučili, sem toga to su zanimljivi crtani filmovi.
Trenutno su aktuleni samo crtani koje smo pominjali a tiču se produkcije u Londonu, kao i bajka u štampanoj formi (takođe u tom gradu), ako izuzmemo objavljena mnogobrojna dela tokom jeseni 2021 godine u Kaliforniji.


Post je objavljen 13.03.2022. u 12:51 sati.