Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paterluka

Marketing

PREOBRAŽENJE, Lk 9, 28b-36 (Palma, 11. ožujka 2001.)


Zašto Tabor u sred korizme? Zašto Tabori tijekom putovanja kroz suznu dolinu?
Da ne klonemo, da ugledamo stvarnost u pravome svijetlu.
Tabor, Preobraženje – jest istinsko lice svega što postoji. Ništa nije što je, sve je ono što će biti. I svijet i čovjeka ispravno shvaćamo tek gledajući iz završnice. Umijeće je u klici tulipana vidjeti tulipan.
Što je kap na grani poslije kiše, vidimo kad je obasja zraka sunca. Ona sja u bezbroj šara, odsjeva ljepotom. Što je čovjek to vidimo tek kad ga promotrimo u svjetlu Božjem.
Da to ne zaboravimo, s vremena na vrijeme prosijeva to svijetlo. Okupa nas, i zasjamo u svem sjaju. Da vidimo i ne zaboravimo, kad zađemo za oblak.
Život na zemlji nije u gledanju, već u vjeri. A vjera je sjećanje na te trenutke. Uprisutnjenje tih trenutaka.
Smatram da sve patnje ovog vremena nisu ništa u odnosu na buduću slavu koja će se očitovati u nama.
Radije patiti nego umrijeti.
Pascal je te trenutke opisao i ušio u kolet svog kaputa.
Židovski svećenici na čela stavljaju zapis: "Čuj Izraele, Gospodin je Bog tvoj…" Oni i na vratima imaju riječ "Šema", … tkz. "Mezeza". Da nikad ne zaborave… ureži si u svoje srce. Sjeti se i ne zaboravi. Da se ne bi na te odnosile riječi: "Zar ste uzalud toliko toga doživjeli."
--
Da to ne zaboravimo, tu je molitva. Molitva je penjanje s Isusom na goru – gdje ga ugledavamo preobražena, i gdje se mi preobražavamo. Preobraženje u molitvi je anticipacija uskrsne slave.
U molitvi mi govorimo: "O Bože sjeti se svih obećanja blistavih što si ih meni zadao." Ali i ugledavamo ostvarenje tih obećanja.
Noseći ih u srcu, kao sveti plamen, mi silazimo u svakodnevnicu – nošeni žarom te spoznaje. I onda sve možemo u onome koji nas jača. Onda nas ljubav Kristova nosi.
--
Isus se preobražava pred svojim učenicima. Njih hvata san. Ne sposobni su shvatiti te događaje. Intenzitet doživljaja ih ošamućuje. Dobro je da Boga ne gledamo licem u lice, jer ne bi smo izdržali. Puklo bi nam srce od čežnje.
Mojsije ih je izveo iz fizičkog ropstva, Ilija iz duhovnog – Isus uvodi u obećanu zemlju – pobožanstvenjenje. "Kad se probudim obuzet će me tvoja ljepota."
--
Oblak dolazi, oni se prestraše. Nesta sve te čarolije. Ne živi se od gledanja, već od slušanja: "Njega slušajte."
--
Isus slavni je tu među nama. "Vid i opip okus varaju se tu, al za čvrstu vjeru dosta je što čuh."

Post je objavljen 13.03.2022. u 07:43 sati.