Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

OPASKE ZA USPJEH STRATEŠKOG SUMMITA





PLIN I EUROPSKA OBRANA

Priopćenje Vijeća EU navodi da je 10. ožujka poslijepodne predsjednika Vijeća EU Charles Michel prije neformalnog sastanka šefova država ili vlada u Versaillesu dao određene opaske.
Rekao je da je ovo u Francuskoj strateški summit, da je vrlo važno, „ danas i sutra“, dati snažan signal o odlučnosti Europske unije da djeluje te predložio odluku o postupnom ukidanju ruskog plina. „Također predlažemo donošenje određenih odluka u vezi s europskom obranom. Posebno predlažemo jačanje europskih sposobnosti u obrani i, naravno, vodit ćemo raspravu o trenutnoj tragičnoj situaciji u Ukrajini. Rusija je donijela odluku o pokretanju rata protiv Ukrajine. Vrlo je važno da ostanemo ujedinjeni. Mislim da smo Rusiju iznenadili jer smo bili čvrsti, bili smo jaki, bili smo jedinstveni. Ali to nije dovoljno. Moramo zajedno identificirati koji bi mogli biti sljedeći koraci kako bismo imali pozitivan utjecaj, kako bismo što prije postigli primirje i imali stvarne pregovore o mogućem mirovnom sporazumu.“

Charles Michel prije neformalnog sastanka 27 šefova država EU rekao da je cilj je utvrditi koje su konkretne odluke koje će EU zajedno poduzeti u sljedećim tjednima i mjesecima, kako bi EU učinili robusnijom na gospodarskoj razini, manje ovisnom o ruskom plinu, te kako ojačati obrambene sposobnosti. „ I naravno, ovo je težak trenutak jer je tu rat koji je pokrenula Rusija protiv Ukrajine. Razgovarat ćemo o svim geopolitičkim posljedicama ove situacije, a razgovarat ćemo i o tome kakav će biti naš pristup“ navodi se u priopćenju.



Iza 21 sat 10.3. francuski list Lexpress na internetu objavio je da su se čelnici 27 država i vlada EU-a, sastali u četvrtak na summitu u Versaillesu, ali da su odbacili bilo kakav brzi pristup Ukrajine Europskoj uniji.
“Europa se promijenila pod utjecajem pandemije, mijenjat će se brže i jače pod utjecajem rata”, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron. Što se tiče pridruživanja Ukrajine EU, "ne postoji brza procedura", podsjetio je nizozemski premijer Mark Rutte, dok je Kijev podnio zahtjev u nadi da će joj se pridružiti "bez odgađanja". Ali ponovo ćemo potvrditi da "želimo intenzivno surađivati s Ukrajinom. Možemo li sada otvoriti pristupnu proceduru sa zemljom u ratu? Mislim da ne. Trebamo li zatvoriti vrata i reći nikad? Bilo bi nepravedno", rekao je Emanuel Macron a prenio Lexpress.





Domaćin Francuski predsjednik Emmanuel Macron i čelnici država prije početka sumita u Versaillesu, 10. ožujka 2022. fotka: afp.com/Ludovic MARIN

Post je objavljen 11.03.2022. u 02:21 sati.