Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

PREDSJEDNIK BIDEN ZABRANIO UVOZ NAFTE I PLINA IZ RUSIJE



BIVŠI SAD AMBASADOR PRI NATO SAVEZU Kurt Valker:

" MOGUĆE JE USPOSTAVITI ZONU ZABRANE LETENJA "

SAD su uvozile 20 milijona barale ruske nafte mjesečno, što je približno oko 8 posto ukupne američke potrošnje. Američki predsjednik Joe Biden je 8. ožujka rekao da uvodi zabranu uvoza ruskog plina ruske nafte.
“Uvodimo ovu zabranu svjesni da mnogih naših europskih saveznika I partnera nisu u poziciji da nam se pridruže. SAD same proizvode više nafte nego sve Europske države zajedno. Mi smo u stvari izvoznik energije, tako da u stvari možemo preduzeti neke korake koje drugi ne mogu. Međutim radimo s Europom na razvoju dugoročne strategije kako bismo smanjili njihovu zavisnost od ruske energije”-rekao je Joe Biden američki predsjednik.

Ivica Puljić dopisnik Al Jazere iz Wasingtona izjavu Joea Bidena je komentirao kazavši da je ključna stvar za predsjednika Bidena da ga amerikanci razumiju, zašto se sve to čini. On je naglasio nekoliko puta da je ovo dvostranačka odluka da je Kongres apsolutno iza ovoga. U jednoj anketi prije dva dana je 80 posto anketiranih amerikanaca reklo da bi podržalo takvu odluku. Međutim sada ćemo vidjeti , kako će rasti cijene na crpkama, koliko dugo će ta potpora trajati. Predsjednik Biden je rekao da njegova administracija čini sve na zaštiti građana i kompanija. Ovdije je sada prosjećna cijena po galonu 4, dolara 17 centi najeftiniji benzin, onaj najskuplji je 30-50 posto skuplji ovisno jeste li u Kaliforniji Ili u Merilendu Amerika je a najveći potrošać goriva na svijetu, zbio velikih razdaljina i javnog prijevoza u ruralnim područjima. Zadatak je Bidena da osigura potporu vlastitih građana. Znate kako to ide, sada su empatije, a kada osjete po đepu onda će osuđivati svoju vladu. Nisu u pitanju samo automobili, več kamioni, brodovi, ratno oružje koje koristi dizel, jer dizel je u Americi skuplji nego u Europi . Predsjednik Biden je rekao kako Europa nije spremna, mi dovodimo sebe u sitaciju da možemo uvesti ovu jednostranu odluku.
Rusija će ovo sve debelo osjetiti i pitanje je koliko će Putin moći sve to izdržati, prije nego Rusija naprosto bankrotira” . rekao je u svom komentaru IvicaPuljić novinar iz Wasingtona.

PUTINOVO LICEMJERJE

S obzirom na početak Rusije na Ukrajinu, koju je ruski predsjednik Putin pokrenuo 24. veljače, tek je 8. ožujka , dakle tek 13. Dana nakon početka gresije rekao putem tv-a obrativši se “sestrama, suprugama i majkama vojnika koji se trenutno bore za zaštitu Rusije u specijalnoj operaciji “.
”Razumijem da ste zabrinute za svoje najmilije. Možete biti ponosne na njih, cijela zemlja je ponosna na njih, baš kao i vi cijela zemlja brine za njih. Želim istaknuti da u vojnim akcijama neće učestvovaati regruti, i nećemo mobilizirati rezervne snage. U tim će akcijama sudjelovati samo profesionalni vojnici, a mi ćemo osigurati mir za sve građane Rusije”.

fotka mzz
PLAKATIĆ: Jedna sobica u Hagu čeka na Putina

Ovaj plakatić snimila sam 5. ožujka u predvečerje, na Trgu bana Jelačića u Zagrebu. Kao što je vidljivo priljepljen je na električni stup koji je na prostoru gdje se čeka tramvaj.
Taj Plakatić mnogo više govori o Putinu nego njegova fotka.Fotografije koje objavljuju novine i televizija su fotke gdje je on državnik koji i dalje sjedi u debelim zidinama rezidencije Kremlja u Moskvi ponekad sam, a ponekad mu za stolom interijer prave mlade žene s crvenim maramama zavezanim oko vrata, dok vojska njegove države projektilima sa zemlje i avionima napada i razara državu Ukrajinu, te ubija i rastjeruje u izbjeglištvo stanovništvo Ukrajine . A zašto? Radi Putinove sujete i ideje da dio Ukrajine treba biti ruski, a sve radi povjesti. Jer i grad Kijev je davno, bio ruski. Osim već zauzetih djelova. Taj, Putin, ne razumije promjene u društvu i vremenu. Taj plače za prošlošću i živi u povijesti. A takav državnik je već mrtav. Za Putina je svaki ovaj dan samo lijepa prošlost. Samo je pitanje dana kada će završiti u Hagu, ili kada će možda neki sofisticirani dron stići u njegov kremaljski bunker i učiniti ga - prošlošću zauvijek. I osloboditi svijet ludosti straha, patnje i rata u Europi. m zouhar zec


Za pretpostaviti je da su državljani Rusije, iako ostavljeni bez istinite informacije, ipak primili različita saznanja o tome što se zbiva u Ukrajini i tko oružjem razara Ukrajinu, pa su u skladu s tim u potrazi za svojima za koja su imali saznanja da su bili u vojnom rasporedu. Putin je naime počekom ožujka, 3. 3. zabranio emitiranje facebooka na teritoriju Rusije. Ali još 26. Veljače ruski regulator za telekomunikacije optužio je deset lokalnih medija da pogrešno prikazuju stanje koje je nastupilo u Ukrajini, te da šire lažne informacija o događajima sa terena.
Regulator, Roskomnadzor, naredio je mnogim nezavisnim medijima, među kojima su televizijski kanal Dožd i radio Eho Moskve, da izbrišu uvredljive informacije ili im biti ograničen pristup web stranicama i izvorima za medije. Pozvani su bili da uklone sve izvještaje u kojima su djelovanje Rusije na Ukrajinu nazvali „napadom, invazijom ili objavom rata“. Novaja Gazeta, čiji je urednik Dmitrij Muratov dobitnik Nobelove nagrade za mir 2021., 4.ožujka je objavio da zbog cenzure s web stranice uklanja sadržaj o ruskim vojnim operacijama u Ukrajini. List će nastaviti izvještavati samo o posljedicama koje će doživjeti Rusija, među kojima je ekonomska kriza, progoni osoba i slično.



MOGUĆE JE USPOSTAVITI ZONU ZABRANE LETENJA

Bivši američki ambasador pri NATO savezu Kurt Valker rekao je 8. ožujka za TV Al jazeru da je moguće uspostaviti zonu zabrane letenja i izbjeći pogoršanje sitacije. “Smatram da je to neophodno i da se može napraviti na način da se izbjegnbe jača eskalacija između Rusije i Zapadnih zemlja iz više razloga.
Prije svega riječ je o humanitarnoj operaciji čij je cilj zaštita civilnog stanovništva. Drugo potrebno je u jamstvu navesti da ne namjeravamo napasti kopnene snage i avijaciju Rusije, već da ćemo otvoriti vatru samo u slučaju napada na naše letjelice, te prepračati i presretati ruske avione iz zone zabrane letenja, odnosno izvršiti napade na letjelice koje odbiju napustiti prostor. Također područje misije jasno bi bilo ograničeno, odnosno ne bi obuhvatilo cijelu teritoriju Ukrajine, samo Kijev i zapadnu Ukrajinu gdje bi bila usposttavljena sigurna zona za civilno stanovništvo. Na taj način zona zabrane letenja može biti djeotvorna i spasiti ljudske živote, te neće nužno voditi vojnoj eskalaciji. Putin nikada izričito neće prihvatiti tako nešto. Ali on poštuje silu. Ako pokažemo da s smo prisutni i odlučni i da jelujemo te da smo jasni u našoj namjeri, on i što je još važnije njegove oružane snage to će poištivati . – rekao je bivši američki ambasador pri NATO savezu Kurt Valker.
Putin ne želi da zapad uvuće u rat na strani Ukrajine. Ni mi to ne želimo. Ali time možemo spasiti živote ukrajinskih civila bez eskalacije”- rekao je bivši američki ambasador pri NATO savezu Kurt Valker. (M. Zouhar Zec)





Post je objavljen 09.03.2022. u 08:30 sati.