Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/viatrix

Marketing

Stari Pazin – naselje kojeg je „progutao“ mlađi susjed

Stari Pazin dominira Pazinskom kotlinom. Smješten je na brežuljku (361 mnv), stotinjak metara iznad novijeg istočnog dijela naselja Pazin. Brežuljak je vjerojatno bio naseljen u prapovijesti, dok u antici nema tragova naselja. U ranom srednjem vijeku je izgrađena utvrda (kojoj danas nema ni traga) te se u pisanim dokumentima kao Pisinum Superius prvi put spominje 1012. godine, kad je bio upravno i crkveno središte. 1060. godine akvilejski patrijarsi su ga predali porečkom biskupu, kojemu je pripadao i susjedni Pazin. 1177. godine u buli pape Aleksandra III Stari Pazin se spominje kao sjedište župe kojoj je pripadao i Pazin, koji je u to vrijeme bio samo Kaštel Pazin. Tijekom 12. stoljeća važnost mu opada i postupno gubi autonomiju te postaje tek jedan od feuda pazinskog područja pod imenom Obernnburg (u urbaru iz 1578. godine) ili Oberburg, vjerojatno da bi ga njemački feudalci razlikovali od Pazina (Miterburga). U 16. stoljeću broj stanovnika je drastično opao te je postao rubno naselje Pazina.



Šetnju smo započeli kod jednobrodne župne crkve sv. Jurja, najstarije građevine Starog Pazina, pošto od njegovih obrambenih i stambenih građevina do danas nije ništa sačuvano. Široko stepenište vodi do župne crkve. Na stupovima s obje strane stepeništa nalazi se po jedan kip (po mom mišljenu starijeg datuma).



Župna crkva sv. Jurja izgrađena 1592. godine (natpis na nadvratniku sakristije) na mjestu starije gotičke crkve. Župna crkva je obnovljena više puta tijekom 19. i 20. stoljeća, od kojih je najznačajnija bila obnova iz 1995. godine u kojoj je crkva znatno proširena. 1700. godine je podignut zvonik visok 26 metara. Zvonik se nalazi na pročelju i kroz njega se je ulazilo crkvu prije proširenja, kada je imala samo južni dio broda u čijem se svetištu nalazi pala s likom sv. Jurja iz 1875. godine.



S mjesta oko crkve se pruža lijep pogled na Pazinsku kotlinu te na planine Učku i Ćićariju.



Od župne crkve sv. Jurja smo krenuli ulicom prema jugu.



Nakon dvjestotinjak metara smo stigli do Staropazinskog mosta koji premošćuje željezničku prugu Pula – Divača (Slovenija).



Nekoliko metara od pruge se nalazi raskršće s cestom D64 (Rogovići pored Pazina – Vozilići).



Na raskršću smo skrenuli lijevo i nakon dvjestotinjak metara stigli do još jednog mosta koji premošćuje istu željezničku prugu,…



…Most nad kalvarijom.



Pored mosta se nalazi pješačka staza Uspon Histra…



…s kojom smo se lagano spustili oko 250 metara sve do trafostanice, prije koje smo skrenuli desno na put koji vodi do Pazinske kalvarije.



Pazinska kalvarija se nalazi iznad lijepo uređenog kružnog toka.



Ne zna se točna godina izgradnje Pazinske kalvarije. Jedni izvori navode da je to 1837. godina, dok drugi da je 1860. godina,…



…ali se brdo Kalvarija u Pazinu spominje još 1780. godine u biskupskoj vizitaciji biskupa Polesinija.



Pored kalvarije se nalazi križni put i...



...oktogonalna kapela Kristova groba koja je izgrađena 1860. godine prema projektu arhitekta Giuseppea Antonija Ciprijanija.



Pazinska kalvarija je ujedno jedan od ljepših vidikovca u Pazinu s kojeg se pruža lijep pogled na sam grad, naročito na Pazinski kaštel i zvonik župne crkve sv. Nikole.



Karta s posježenim lokacijama.



Dužina rute 809 m.



Post je objavljen 07.03.2022. u 17:55 sati.