Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

PREMIJER POSJETIO IZLOŽBU EXPO 2020 U DUBAIU


HRVATSKA SE PREDSTAVLJA U JUGOZAPADNOJ AZIJI

U Dubaiu, koji ima dva milijuna stanovnika, koji je glavni grad emirata Dubaia,a koji je činjenica je, zato treba naglasiti, je jedan od sedam emirata u državi Ujedinjeni Arapski Emirati, na istoku Arapskog poluotoka u Jugozapadnoj Aziji, a koja nema ni jedan izvor vode, ali ima ogromna nalazišta nafte, boravio je 5. i 6. ožujka na Dubai-Croatia Business Forumu, na svjetskoj izložbi EXPO 2020 Dubai predsjednik Vlade RH Andrej Plenković . S premijerom su bili potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman te ministrica turizma i športa Nikolina Brnjac.
Po dolasku u Dubai, premijer se susreo sa šeikom Muhammedom Bin Rashidom Al Maktoumom, predsjednikom Vlade i potpredsjednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata te ministrom obrane i vladarom Emirata Dubai, u čijem je društvu obišao Hrvatski paviljon na EXPO 2020..

''Hrvatska – zemlja koja inspirira velike umove“ je bila poruka Hrvatske na ovoj svjetskoj izložbi. Zahvaljujem svima koji su se trudili u pripremi izložbe, a i proteklih 6 mjeseci koliko traje sam EXPO. Svakoga dana sve je veći broj posjetitelja u našem paviljonu gdje mogu dobiti informacije o Hrvatskoj, vidjeti kako zemlja bogata svojom poviješću i tradicijom gleda na budućnost. To je jedna sinteza Hrvatske jučer i Hrvatske sutra ovdje na EXPO-u'', poručio je premijer. Uz 60 – ak hrvatskih gospodarstvenika koji su izložili svoje proizvode na EXPO 2020 u Dubaiu obilježen je hrvatski Nacionalni dan i Nacionalni dan Sjedinjenih Američkih Država. Tim je povodom ovdje bila i američka ministrica trgovine Gina Raimondo, te je organiziran bilateralni susret s najvišom predstavnicom američke Vlade u Dubaiju.
Predsjednik hrvatske Vlade kratko se sastao s nacionalnim povjerenikom za EXPO 2020 Dubai, članom Kabineta i ministrom tolerancije šeikom Nahayanom Mabarakom Al Nahayanom, koji je potom sudjelovao na svečanosti obilježavanja Nacionalnog dana Hrvatske na EXPO-u.



Hrvatska delegacija na čelu s premijerom Plenkovićem u Dubaiu 5. I 6. ožujka 2022.

Hrvatski premijer i šeik Al Nahayan zajedno su obišli Hrvatski paviljon i Paviljon Ujedinjenih Arapskih Emirata.
Tijekom svečanosti, premijer Plenković prigodno se obratio okupljenima te čestitao domaćinima na organizaciji EXPO-a u izazovnim vremenima pandemije Covida-19.
''Kao domovina kravate, modnog dodatka koji je usvojen u cijelom svijetu i nosi se već gotovo 400 godina, Hrvatska je zemlja izumitelja'', rekao je premijer nabrojavši pritom hrvatske povijesne velikane poput Fausta Vrančića, Ivana Vučetića, Andriju Mohrovičića te Nikolu Teslu. Naveo je hrvatsku tvrtku “Rimac automobili” koja je danas vodeća svjetska tvrtka za električne hiperautomobile, e-mobilnost i samovozeća vozila koja se predstavila s najabržim električnim automobilom na svijetu- Nevera koji je izložen u hrvatskom paviljonu u Dubaiu.

Premijer je naveo da Hrvatska, osim tog inovativnog i kreativnog duha, ima i brojne talentirane osobe u sportu, kulturi, glazbi i umjetnosti koji su poznati izvan Hrvatske te doprinose globalnoj promociji Hrvatske. Hrvatska je također zemlja očuvane prirode s više od 1200 otoka i umjerenom klimom, bogatom arhitekturom i poviješću.

''Hrvatska ima deset lokaliteta svjetske baštine UNESCO-a – od kojih su neka vrlo poznata, poput Starog grada Dubrovnika i Splita. Hrvatska je mjesto koje treba posjetiti i doživjeti, a ovom prilikom bih vas želio pozvati da posjetite Hrvatsku koja se nalazi među 25 najboljih svjetskih turističkih destinacija'', kazao je Plenković.
Premijer je naveo i nekoliko povijesnih činjenica koje su dostojne ozbiljnih povijesnih veza, a to je podatak da se Hrvatska prvi put spominje na karti svijeta koju je izradio veliki arapski muslimanski geograf i kartograf Al-Idrisi, u 12. stoljeću, dok je u tom istom razdoblju hrvatski filozof Herman Dalmatin, kao jedan od najznačajnijih prevoditelja s arapskog na latinski jezik, bio pravi graditelj mostova između Istoka i Zapada.
''Preveo je na latinski astronomske tablice velikog arapskog matematičara Al-Khwarizmija, iz čijeg je latiniziranog imena nastala riječ “algoritam”, koju danas toliko često koristimo. Učestvovao je i u prvom prijevodu Časnog Kur’ana na latinski jezik. Svojim tekstovima De generatione Mahumet i Doctrina Mahumet, u kojima je opisao Muhamedov život, uvelike je pridonio boljem razumijevanju islamske vjere u srednjovjekovnoj Europi.''

Islamska zajednica u Hrvatskoj ima dugu tradiciju, poručio je premijer, jer Hrvatska je početkom 20. stoljeća bila treća europska država koja je službeno priznala islam kao vjeru 1916. godine. Dakako da poslovni subjekti očekuju nakon ove ouložbe nove poslovne aranžmane.

Expo 2020 u Dubaiu traje od 1. listopada 2021. do 31. ožujka 2022. Otvoren je sedam dana u tjednu.


Post je objavljen 07.03.2022. u 12:34 sati.