Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Zvukovi okidanja fotoaparata

Stariji mehanički fotoaparati su prilikom okidanja proizvodili specifičan zvuk... "klik", "kvrc", "škljoc" ili koji bi već onomatopejski izraz ljudi koristili da ga imitiraju.

Taj zvuk, tiši ili glasniji, ovisno o samoj konstrukciji aparata i njegovog zatvarača, rezultat je zapravo mehaničkih pomicanja sklopa zatvarača koji se prilikom okidanja otvarao i zatvarao kako bi omogućio da svijetlo fokusirano objektivom padne na film, fotografsku ploču ili digitalni senzor, i na taj način stvori sliku.

Međutim, u zadnje vrijeme, pojavom tzv. mirrorless digitalnih fotoaparata (koje proizvođači forsiraju nauštrb DSLR-ova), a koji nemaju pomičnie mehaničke dijelove zatvrača (zavjesice, zrcala, zupčanike, poluge itd...), već snimku stvaraju isključivo fotoelektričnim putem, takav mehanički zvuk se prilikom okidanja se ne čuje, a na većini aparata on je zapravo stvoren umjetno - radi se o snimljenom zvuku (zvučnoj datoteci) koji se emitira u trenutku okidanja kako bi fotograf znao da je okinuo. Slična stvar je i na mobitelima. Neki aparati imaju i "silent mode" gdje se taj zvuk može u potpunosti isključiti.

No kako to obično biva da su neki nadobudni inženjeri u svojoj kreativnosti skloni besmislenom pretjerivanju, a koje vodi do situacija gdje stil postane važniji od svrhe i smisla, netko se u Nikonu dosjetio da bi se takvi "generički" zvukovi okidanja poput "škljoc", "kvrc", "klik" ili slični, mogli zamijeniti nekim drugim, sasvim proizvoljnim zvukovima. Pa je tako nedavno ekipa iz Nikona demonstrirala fotoaparat koji je prilikom okidanja - mijaukao poput mačke!

The Nikon Z9 May Get Custom Shutter Sounds, Including a Cat’s Meow

Ako bi se kojim slučajem nametnuo takav besmisleni trend, fotoaparati će umjesto škljocanja početi mijaukati, lajati, skvičati, vrištati ili proizvoditi kojekakve druge zvukove... a možda netko upotrijebi i zvuk rafala iz strojnice, ili fijuk granate kako pada??

Post je objavljen 08.03.2022. u 00:26 sati.