Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

OJAČATI BUDNOST NATO SNAGA


RAZVITI SPOSOBNOSTI U ZAJEDNIČKIM AKTIVNOSTIMA

Vlada Republike Hrvatske je na 105. sjednici održanoj 3. ožujka 2022. usvojila Nacrt prijedloga Odluke o sudjelovanju Oružanih snaga Republike Hrvatske u sklopu aktivnosti ojačane budnosti NATO-a u Mađarskoj te Nacrt prijedloga Odluke o sudjelovanju Oružanih Snaga Republike Hrvatske u aktivnosti u sklopu projekta stalne strukturirane suradnje Europske unije “kibernetički timovi za brzi odgovor i uzajamnu pomoć u kibernetičkoj sigurnosti”.
Donesena je Odluka o sudjelovanju Republike Hrvatske u simulacijskoj vježbi upravljanja u krizama organizacije Sjevernoatlantskog ugovora. Donesena je Odluka o prelasku granice Oružanih snaga RH radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadacima protupožarne zaštite u 2022. godini što podrazumijeva i korištenje zrakoplova Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva.
Ministar obrane Mario Banožić rekao je kako su sve NATO članice, posvećene nastavku diplomatskih napora u nastojanjima mirnog i nenasilnog razrješenja trenutne situacije. Republika Hrvatska podržava formiranje novih borbenih skupina u okviru aktivnosti ojačane budnosti NATO-a. Stav je da je NATO spreman obraniti sve svoje države članice od bilo kakve prijetnje.
Potrebno je uspostaviti zato dodatne borbene skupine u jugoistočnoj Europi: Mađarskoj, Slovačkoj, Bugarskoj i Rumunjskoj. One će djelovati pod nazivom Aktivnosti ojačane budnosti NATO-a i bit će ustrojene na temelju koncepta multinacionalnih snaga kao i već postojeće borbene skupine NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj, Litvi, Latviji i Estoniji.”

Ministar Banožić je naglasio kako je Republika Hrvatska podržala formiranje novih borbenih skupina u okviru aktivnosti ojačane budnosti NATO-a.
Stoga se u skladu sa Zakonom o obrani predlaže Hrvatskom saboru donošenje Odluke kojom se u sklopu aktivnosti ojačane budnosti NATO-a, u okviru borbene skupine pod vodstvom Mađarske, u Mađarsku u 2022. i 2023. upućuje do 70 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske, uz mogućnost rotacije.
“Oružane snage Republike Hrvatske sudjelovanjem u ovoj aktivnosti NATO-a dodatno će razviti svoje sposobnosti, povećati razinu interoperabilnosti sa snagama drugih država članica te izravno doprinijeti jačanju odvraćanja i kolektivne obrane Sjevernoatlantskog saveza” istakao je ministar obrane RH Banožić
Ministar Banožić je podsjetio kako je Odlukom Vijeća Europske unije 2017. uspostavljena Stalna strukturirana suradnja (PESCO), u kojoj sudjeluje 25 država članica Europske unije među kojima je i Hrvatska.“Jedan od projekata u kojem Republika Hrvatska sudjeluje je projekt „Kibernetički timovi za brzi odgovor i uzajamnu pomoć u kibernetičkoj sigurnosti. Cilj projekta je jačanje sposobnosti kibernetičke obrane na europskoj razini, kao i jačanje kibernetičke sigurnosti država koje sudjeluju u projektu”
Radi daljnjeg jačanja doprinosa Republike Hrvatske europskim i nacionalnim kapacitetima jačanja otpornosti na kibernetičke prijetnje i suradnje s partnerima u skladu sa Zakonom o obrani predlaže se Hrvatskom saboru donošenje odluke kojom se u sklopu aktivnosti u sklopu projekta Stalne strukturirane suradnje Europske unije „Kibernetički timovi za brzi odgovor i uzajamnu pomoć u kibernetičkoj sigurnosti“ predlaže sudjelovanje do pet pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske.
Ministar Banožić je naglasio kako je redovito provođenje ciljanih simulacijskih vježbi neophodno za dostizanje i održavanje sposobnosti upravljanja u krizama, što je jedan od tri temeljna zadatka NATO snaga.



Vlada RH na 105. sjednici 3.3. fotka mzz

PRIJEDLOG ZAKONA O UVOĐENJU EURA U SABORSKU PROCEDURU

Vlada je uputila u prvo saborsko čitanje Prijedlog zakona o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, u kojem se, uz ostalo, navode temeljna načela uvođenja eura, mogućnosti zamjene kune za euro i razdoblje dvojnog optjecaja obje valute.
Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić rekao je da se Prijedlogom tog zakona utvrđuje da, nakon što Vijeće EU donese odluku o usvajanju eura i uredbu kojom će biti utvrđen fiksni tečaj konverzije, Vlada odlukom objavi datum uvođenja eura, potom fiksni tečaj konverzije, datum početka i završetka dvojnog optjecaja eura i kune, datum početka i završetka dvojnog iskazivanja cijena te druga pitanja potrebna za uvođenje eura.


DINAMIKA OBNOVE
Tomo Medved potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja na 105. sjednici Vlade izvijestio je o procesu obnove na Banovini. Rekao je da je intenzivirana dinamika obnove, što uključuje nekonstrukcijsku i konstrukcijsku obnovu te izgradnju obiteljskih kuća i višestambenih zgrada.
Dosad su nekonstrukcijski obnovljene 1663 obiteljske kuće.
Od strane Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, po provedenoj samoobnovi, izvršen je povrat sredstava u iznosu od 2,35 milijuna kuna.
Ugovorena je izgradnja 90 zamjenskih obiteljskih kuća, a u tijeku su ocijene ponuda za izgradnju dodatnih 126 zamjenskih obiteljskih kuća.


SOLIDATRNOST OD 1,8 MILIJUNA KUNA
Donesena je i Odluku o pomoći Republici Moldovi u obliku robe i opreme ukupno vrijednih oko 1,8 milijun kuna, kao izraz solidarnosti s obzirom na priljev izbjeglica iz Ukrajine.



Post je objavljen 04.03.2022. u 07:50 sati.