Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zaboravljenamjesta

Marketing

Bukevje - selo koje oživi jednom godišnje

Kao što je u jednoj epizodi poznate bosanskohercegovačke humoristične serije "vjerni čitatelj (slušatelj)" ostao bez mudrih savjeta sad već pokojnog Mustafe Nadarevića, tako i ja ovaj put nemam neki uvod. Nema veze. Nije dobro gnjaviti ljude nekim glupostima. Malo se i današnja priča ne podudara sa nazivom bloga jer ovo mjesto nije zaboravljeno, bar kod njegovih bivših stanovnika.

U blizini Molvi i Novog Virja u Podravini nalazilo se selo Bukevje. Iako selo već dugo godina nije naseljeno, može se reći kako ono barem jednom godišnje oživi! Naime, krajem kolovoza se bivši stanovnici te njihovi potomci vrate u mjesto te se održi sveta misa, druženje te natjecanje u starinskim igrama. Stanovnici su Bukevje počeli napuštati početkom sedamdesetih, ali pojedinci u tom kraju još posjeduju privatne šume ili napuštene voćnjake pa su i na taj način vezani uz Bukevje. U selu još naravno, ima i starih bunara koji su teško uočljivi. U Grđevici u Pakracu sam ih i osobno obilježavao i vidio kakva su opasnost za ljude i životinje.

Stara karta Bukevja iz 18. stoljeća

No, zašto je do iseljavanja došlo? Premda se kao isključivi razlog navode česte poplave i blizina Drave, protokom vremena se sve više spominju i politički razlozi. Ovaj kraj je za vrijeme 2. svjetskog rata bio jako uporište NDH (Danica u Koprivnici, prvi logor u NDH). Krajem rata, cijelo je mjesto ostalo bez struje i to je bila kazna od nove vlasti. Život uz česte poplave i bez struje sve je više utjecao na odluku ljudi da svoju sreću pronađu negdje drugdje. Postoji podatak da je u mjestu 1893. živjelo 188 stanovnika, a od 1923. do 1960. je u mjestu djelovala i škola. Stanovnici su se većinom bavili ratarstvom, stočarstvom, poslovima vezanima uz šumarstvo, mlinarstvom te ribolovom.

Kapelica na mjestu bivšeg sela Bukevja

Kao što sam i napisao, jedan od osnovnih razloga iseljavanja bile su česte poplave. Tako su katastrofalne poplave zabilježene 1965. ( izmjeren rekordan vodostaj Drave, velika poplava u Osijeku gdje su se spojili Dunav i Drava), 1966. i 1972. Pronašao sam tekst o poplavi iz 1965. u Kotoribi, mjestu sjeverno od Koprivnice (Poplava, Kotoriba 1965. - Mura). Prema spisu župnika iz Novog Virja, 1974. godine pohodio je još samo 6 naseljenih kuća u Bukevju.
2016. godine je na mjestu bivšeg naselja podignuta kapela posvećena blaženom Alojziju Stepincu te se upravo tamo svake zadnje nedjelje u mjesecu kolovozu održava već spomenuta misa. Iako mjesta više nema, ono čini važan dio povijesti i baštine tog kraja te je pokazatelj jačine prirode u odnosu na ljude i procesa nestajanja jednog mjesta.




Post je objavljen 03.03.2022. u 16:31 sati.