Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

VIJEĆE EU UVELO SANKCIJE PROTIV 26 OSOBA I JEDNOG SUBJEKTA


VOJNA AGRESIJA RUSIJE NA UKRAJINU - 24. VELJAČE



Vijeće je 28. veljače radi vojne agresije Ruske Federacije na demokratsku državu Ukrajinu uvelo sankcije protiv 26 osoba i jednog subjekata na koje se primjenjuju mjere ograničenja, odnosno sankcije, s obzirom na djelovanja kojima se podrivaju ili ugrožavaju teritorijalna cjelovitost, suverenitet i neovisnost Ukrajine.
Na popis su sada uvršteni oligarsi i poslovni ljudi aktivni u naftnom, bankovnom, financijskom sektoru, članovi vlade i visokopozicionirano vojno osoblje te propagandisti koji su doprinijeli širenju protu ukrajinske propagande i promicanju pozitivnog stava prema vojnoj invaziji na Ukrajinu.

„Te dodatne sankcije usmjerene su na sve koji imaju važnu ekonomsku ulogu u podupiranju Putinova režima i imaju financijske koristi od sustava. Tim sankcijama razotkrit će se bogatstvo Putinove elite. Oni koji omogućuju invaziju Ukrajine platit će cijenu za svoja djela“ – izjavio je Josep Borrell, visoki predstavnik za vanjske poslove i sigurnosnu politiku EU.

Mjere ograničavanja, koje se sada primjenjuju na ukupno 680 osoba i 53 subjekta, uključuju zamrzavanje imovine i zabranu stavljanja sredstava na raspolaganje osobama i subjektima uvrštenima na popis. Osim toga, zabrana putovanja koja se primjenjuje na osobe uvrštene na popis sprečava ih da uđu na područje EU-a ili preko njega prolaze.
Današnjom odlukom dopunjuje se paket mjera koji je visoki predstavnik najavio nakon videokonferencije ministara i ministrica vanjskih poslova zemalja EU-a 27. veljače. Paket uključuje i nabavu opreme i zaliha za ukrajinske oružane snage u okviru Europskog instrumenta mirovne pomoći, zabranu prelijetanja zračnog prostora EU-a i pristupa zračnim lukama u EU-a za ruske prijevoznike svih vrsta te zabranu transakcija s Ruskom središnjom bankom.
Europska unija najoštrije osuđuje ničim izazvanu i neopravdanu vojnu agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu. Svojim nezakonitim vojnim djelovanjem Rusija teško krši međunarodno pravo i načela Povelje UN-a te ugrožava europsku i globalnu sigurnost i stabilnost.

Odgovarajući pravni akti, koji sadržavaju i imena osoba i subjekata na koje se sankcije primjenjuju, objavljeni su u Službenom listu.
• Službeni list Europske unije, L 058, 28. veljače 2022.
• Službeni list Europske unije, L 059, 28. veljače 2022.
• EU donio novi skup mjera kao odgovor na vojnu agresiju Rusije na Ukrajinu, 28. veljače 2022.
• Vojna agresija Rusije na Ukrajinu: EU uveo sankcije protiv predsjednika Putina i ministra vanjskih poslova Lavrova te donio dalekosežne pojedinačne i gospodarske sankcije, 25. veljače 2022.
• Zaključci Europskog vijeća, 24. veljače 2022.
• Ukrajina: Izjava visokog predstavnika u ime Europske unije o invaziji oružanih snaga Ruske Federacije na Ukrajinu, 24. veljače 2022.
• Mjere ograničavanja EU-a kao odgovor na krizu u Ukrajini


KRONOLOGIJA DONOŠENJA SANKVCIJA PROTIV RUSIJE OD VIJEĆA EU SAMO TIJEKOM 2022.
Radi potpune informacije treba reći da kronologija sankcija Vijeća EU prema Ruskoj federaciji ide sve do Vijeća EU-a 3. ožujka 2014., na kojem je osuđeno rusko kršenje ukrajinskog suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti.

• Pregled mjera ograničavanja EU-a donesenih kao odgovor na krizu u Ukrajini
• Donošenje mjera ograničavanja („sankcija”) EU-a



28. veljače 2022.
EU donosi nove mjere kao odgovor na rusku invaziju
EU je odobrio nove mjere za odgovor na ničim izazvanu i neopravdanu vojnu agresiju koju je Ruska Federacija provela protiv Ukrajine. Nove mjere uključuju:
• zabrana transakcija s ruskom središnjom bankom
• Paket potpore od 500 milijuna eura za financiranje opreme i zaliha ukrajinskih oružanih snaga
• zabrana preleta zračnog prostora EU-a i pristupa zračnim lukama EU-a od strane ruskih prijevoznika
• nove sankcije za dodatnih 26 osoba i jednog subjekta

• EU donio nove mjere kao odgovor na vojnu agresiju Rusije na Ukrajinu
• Vojna agresija Rusije na Ukrajinu: Vijeće uvelo sankcije protiv 26 osoba i jednog subjekta

25. veljače
EU uveo sankcije protiv Vladimira Putina i Sergeja Lavrova
EU je odlučio zamrznuti imovinu predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina i ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova. Osim toga, EU je uveo mjere ograničavanja protiv članova Nacionalnog vijeća sigurnosti Ruske Federacije i preostalih članova i članica ruske državne Dume koji su podržali Rusiju u neposrednom priznavanju samoproglašenih „republika” Donjecka i Luganska.
Vijeće je ujedno postiglo dogovor o dodatnom paketu pojedinačnih i gospodarskih mjera kao odgovor na ničim izazvanu i neopravdanu vojnu agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu. Te sankcije obuhvaćaju financijski sektor, energetski i prometni sektor i sektor tehnologije te viznu politiku.
• Vojna agresija Rusije na Ukrajinu: EU uveo sankcije protiv predsjednika Putina i ministra vanjskih poslova Lavrova te donio dalekosežne pojedinačne i gospodarske sankcije (priopćenje za medije, 25. veljače 2022.)

24. veljače
Čelnici i čelnice EU-a postigli dogovor o daljnjim sankcijama protiv Rusije
Čelnici i čelnice EU-a okupili su se na izvanrednom sastanku na vrhu sazvanome nakon agresije Rusije na Ukrajinu. Postigli su dogovor o daljnjim sankcijama protiv Rusije usmjerenima na:
• financijski sektor
• energetski i prometni sektor
• robu s dvojnom namjenom
• kontrolu izvoza i financiranje izvoza
• viznu politiku
• dodatne sankcije protiv ruskih pojedinaca
• nove kriterije za uvrštavanje na popis.
• Izvanredni sastanak Europskog vijeća (najvažniji rezultati)

23. veljače
Novi paket sankcija protiv Rusije
Vijeće je postiglo dogovor o paketu mjera kojima se odgovara na odluku Ruske Federacije o priznavanju područja ukrajinskih regija Donjecka i Luhanska koja nisu pod kontrolom vlade kao neovisnih entiteta te popratnu odluku o slanju ruskih postrojbi u ta područja.
Dogovoreni paket uključuje:
• ciljane sankcije protiv 351 zastupnika i zastupnice u ruskoj državnoj Dumi te još 27 pojedinaca
• ograničenja gospodarskih odnosa s područjima regija Donjecka i Luhanska koja nisu pod kontrolom vlade
• ograničenja sposobnosti Rusije da pristupi tržištima kapitala i financijskim tržištima i uslugama EU-a.
• EU donio paket sankcija kao odgovor na rusko priznavanje područja ukrajinskih regija Donjecka i Luhanska koja nisu pod kontrolom vlade i slanje ruskih postrojbi u te regije (priopćenje za medije, 23. veljače 2022.).

21. veljače
Teritorijalna cjelovitost Ukrajine: EU sankcionirao pet osoba
Vijeće je unutar postojećeg okvira sankcija donijelo mjere ograničavanja protiv još pet osoba jer su aktivno podupirale djelovanja i provodile politike kojima se podrivaju ili ugrožavaju teritorijalna cjelovitost, suverenitet i neovisnost Ukrajine.
Na popis su uvršteni članovi državne Dume Ruske Federacije koji su 19. rujna 2021. izabrani kao zastupnici nezakonito pripojenog poluotoka Krima i grada Sevastopolja te predsjednica sevastopoljskog izbornog povjerenstva i njezin zamjenik.
• Teritorijalna cjelovitost Ukrajine: EU sankcionirao pet osoba uključenih u izbore za rusku državnu Dumu u rujnu 2021. na nezakonito pripojenom Krimu (priopćenje za medije, 21. veljače 2022.)

13. siječnja 2022.
EU produljio gospodarske sankcije
Vijeće je odlučilo za šest mjeseci, odnosno do 31. srpnja 2022., produljiti mjere ograničavanja koje su trenutačno usmjerene na određene gospodarske sektore Ruske Federacije. Vijeće je tu odluku donijelo nakon što je na sastanku Europskog vijeća 16. prosinca 2021. obavljena posljednja procjena stanja provedbe sporazuma iz Minska.
• Rusija: EU za još šest mjeseci produljio gospodarske sankcije zbog stanja u Ukrajini (priopćenje za medije, 13. siječnja 2022.)




Post je objavljen 02.03.2022. u 08:10 sati.