Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mcmlx

Marketing

zanimljive činjenice




*Ukrajinske civilizacije datiraju iz 4800. godine prije Krista. Zemlja leži na području gdje su cvjetale tripilske i skitske kulture.

*Ukrajina ima veze sa zapadnom Europom koje sežu unatrag 1000 godina. Kći velikog kneza Jaroslava, Ana, je utrla put bližim vezama udajo za francuskog kralja 1051. godine. Ona je odigrala veliku ulogu u upoznavanju Francuza s istočnoeuropskom kulturom.

*Prvi svjetski ustav sastavio je i uveo ukrajinski hetman Pilip Orlyk 1710. godine. Dokument je imao za cilj uvesti podjelu vlasti. Njime su utvrđene dužnosti i prava građana i vlade.

*Dan Ivana Kupala, koji se obilježava 23. lipnja, jedan je od najzabavnijih tradicionalnih praznika u Ukrajini. Momci i cure prime se za ruke te u parovima skaču preko vatre u ritualu pročišćavanja. Mještani vjeruju da ako par preskoči vatru, a da ne izgubi stisak, njihova će ljubav trajati cijeli život.

*Vyšhyvanka je ukrajinska nacionalna nošnja. Ukrašena je ornamentalnim, ručno tkanim vezom i cvjetnim detaljima. I žene i muškarci nose kostim u različitim prilikama.

*Tradicija uskršnjih jaja nastala je u Ukrajini. Izvorno su jaja bila oslikana voskom i bojom. Vosak se na kraju uklanja, stvarajući tako impresivan uzorak jarkih boja.

*Iz Ukrajine dolazi i najduži glazbeni instrument na svijetu - rog trembita.

*Kijev je jednom već dobio status grada heroja, koji mu je dodijeljen u čast njegovog žestokog otpora nacistima 1941. godine.

*Boršč i piroge (vareniki) su samo neka od najpopularnijih tradicionalnih ukrajinskih jela.

*Lavov ima najviše kafića po glavi stanovnika na svijetu.

* McDonald's u Kijevu je jedan od najprometnijih restorana na svijetu.

*Ukrajinci vole piti horilku, lokalnu varijantu poznate votke. Lokalno stanovništvo ovo nacionalno piće često začini s čili papričicama kako bi mu dalo malo više pikantnosti.

*Ukrajina je geografsko središte Europe.

*Ukrajina ima četvrtu najvišu stopu pismenosti u svijetu.

*Za razliku od mnogih drugih kultura diljem svijeta, Ukrajinci nose vjenčano prstenje na desnoj ruci, a ne na lijevoj.

*Svjetski poznata pjesma "O Sole Mio" nastala je u Ukrajini.

*Prva plinska svjetiljka izumljena je u Lavovu.

#KyivUA




Post je objavljen 01.03.2022. u 09:25 sati.