Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

VLADA RH: NA PRAVOJ SMO STRANI POVJESTI


VOJNA OPREMA UKRAJINI OD 124 MILIJUNA KUNA

Na 104. sjednici Vlade RH 28. veljače premijer je rekao da Hrvatska ne može pasivno promatrati agresiju na Ukrajinu jer bi to značilo kapitulirati pred najgrubljim nasrtajem na svjetski demokratski poredak, na međunarodno pravo onakvo kakvo poznajemo, kako se gradio svijet i cijeli multilateralni sustav s pravilima i načelima.

Potezima Vlade poslati ćemo poruku da smo na pravoj strani povijesti, kako bismo poslali poruku da jako dobro razumijemo što se događa. Stati uz bok slobode i demokracije ukrajinskog naroda danas je jedini pravi put.
„Hrvatska je uvijek podržala europski put Ukrajine. Zajedno s predsjednikom Zelenskim u prosincu 2021. sam potpisao deklaraciju kojom to jasno kažemo. Vlada je to rekla više puta i stoga razumijemo europske ambicije ukrajinske vlasti i naroda i Hrvatska će im, kao istinski prijatelj i zemlja koja ima puno iskustva, u tom procesu pomoći", rekao je premijer Plenković.
Hrvatska je donijela zabranu polijetanja i slijetanja, kao i preleta ruskim zrakoplovima iz hrvatskih zračnih luka zračnim prijevoznicima Ruske Federacije bilo da su unajmljeni ili u vlasništvu državljana Ruske Federacije.
Iz zabrane su izuzeti humanitarni letovi, letovi u svrhu potrage i spašavanja s posebnim odobrenjem kao i letovi u slučaju izvanrednih okolnosti, kao što su mogući repatrijacijski letovi.

LNG TERMINAL

Vlada je imenovala i krizni tim odgovoran za provedbu plana intervencije o mjerama zaštite sigurnosti opskrbe plinom Republike Hrvatske te Stručno povjerenstvo za praćenje sigurnosti opskrbe tržišta nafte i naftnih derivata.

Zadatak tih tijela je praćenje tržišta plina i nafte te savjetovanje Vlade o pitanjima sigurnosti opskrbe. U njihovom sastavu su stručnjaci ministarstva gospodarstva, Plinacroa, HERA-e, Podzemnog skladišta plina, Gradske plinare Zagreb, LNG terminala na Krku i energetskih kompanija te Agencije za ugljikovodike.

Izgradnjom LNG terminala na Krku osiguran je alternativni dobavni plinski pravac kapaciteta 2,6 milijardi prostornih metara plina. To je dovoljno energetske potrebe za kućanstva i gospodarstva RH.

Vlada je donijela i odluku o nabavi i korištenju robe i usluga strateških robnih zaliha nastalih zbog ratnih djelovanja, prihvata i zbrinjavanja izbjeglica iz Ukrajine.

Zbog velike humanitarne krize nastale napadom Rusije na Ukrajinu te napuštanjem, žena i djece svojih domova i njihov odlazak u zemlje EU, izbjegle osobe iz Ukrajine očekuju se i u Hrvatskoj. Kako bi sva nadležna tijela i institucije koordinirano djelovale u provođenju pružanja humanitarne pomoći, Vlada je na sjednici osnovala Međuresornu radnu skupinu čijim će radom koordinirati MUP.

Od 25. veljače u Hrvatsku je ušlo dvjestotinjak izbjeglica iz Ukrajine. Uspostavljeni su i prihvatni centri - uz motel "Plitvice" pored Zagreba, i u Osijeku u sportskoj dvorani, te prihvatni centar u Varaždinskim Toplicama.
„ U planu je aktiviranjem direktive EU čime bi se legalizirao boravak ukrajinskih državljana na duže razdoblje i odmah omogućilo njihovo uključivanje na tržište rada"- rekao je premijer

„Europska komisija, usvojiti će i pripremiti smjernice za postupanje na vanjskim granicama kako bi se ujednačili pregledi na graničnim prijelazima te u uvjetima masovnog priljeva osiguravao učinkovit nadzor vanjskih granica i sigurnost EU.
"Jer, nije isključeno da se među izbjeglice infiltriraju i drugi državljani trećih zemalja koji u EU ne dolaze uvijek s najboljim namjerama", rekao je premijer

Istaknuo je da je do jučer 18 država članica EU, među njima i Hrvatska, pružilo humanitarnu i tehničku potporu Ukrajinu, a u sljedećem koraku će se, najavio je, razmotriti i pomoć Moldovi u koju je ušlo oko 50.000 Ukrajinaca.
"I za njihove potrebe ćemo odgovoriti zajedno s Komisijom, koja je već inicijalno odobrila humanitarnu pomoć od pet milijuna eura", rekao je premijer.
U banciSberbank koja ima rusko porijeklo osnivanja, a iz koje hrvatski građani od početka agresije kontinuirano povlače svoj novac ima 70 tisuća deponenata. Ministar Marić je rekao da je "velika većina u sustavu osiguranih štednih uloga". Osigurani štedni ulozi su sto tisuća eura.

"Svi deponenti imaju svoje štedne uloge osigurane", rekao je Marić i rekao da je, dođe li do likvidacije "Hrvatska agencija za osiguranje štednih uloga, odnosno proračun opće države, dovoljno jak i sposoban za isplatu kompletno osigurane štedne uloge u roku sedam do deset dana. Ukupni iznos tih uloga je 3,82 milijarde kuna, rekao je Marić.
Hrvatska je po njegovim riječima aktivna i u donošenju europskih odluka u vidu sankcija, što znači isključenje ruskih banaka iz sustava SWIFT, iz kojega je trenutno isključena samo ruska središnja banka, ali, moguće proširenje te sankcije je pitanje sati.
Hrvatska će, na zahtjev Ukrajine, poslati toj zemlji pješačko oružje i zaštitnu opremu u količinama dovoljnima za opremanje četiri brigade. Radi se o puškostrojnicama i strojnicama u kalibru koji je ukrajinska strana zatražila", Ministar obrane Banožić rekao je kako mu je drago da Ministarstvo obrane i Glavni stožer mogu, unatoč skromnim uvjetima, pomoći ukrajinskoj strani zaštitnom vojnom opremom i pješačkim naoružanjem, u vrijednosti od 124 milijuna kuna. Rekao je da se prati stanje u regiji te se, s obzirom na obavještajne podatke, podiže stupanj zaštite, prije svega vojnih objekata."Na takav način se pripremamo za bilo koji izazov", rekao je ministar obrane Banožić.



Post je objavljen 01.03.2022. u 08:18 sati.