Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

DOMINACIJA POJEDINCA



BERKO ZEČEVIĆ, vojni analitičar

" JEDNA OSOBA RUŠI SVE NORME PONAŠANJA IZMEĐU DRŽAVA"


Vojni analitičar i prof. na Mašinskom fakultetu u Sarajevu Berko Zečević za program TV Al Jazera o pitanju početka rata u Ukrajini koji je započela Rusija 24. veljače, je istakao kako sada jedna osoba ruši sve norme ponašanja između država ovoga svjetskog poretka i uspostavlja se ponovo vrijeme dominacije vizija pojedinaca.
“Uspostavlja se novi svjetski poredak u kojem je važnost postojanja Ujedinjenih nacija i Savjet bezbjednosti je potisnut jednostranim odlukama jedne osobe. Stavljene su van snage sva ključna dokumenta Ujedinjenih nacija i Organizacije za sigurnost i saradnju Evrope (OSCE) o odnosima među državama. Priznavanje ili nepriznavanje neke zemlje je bio proces u kojem su pojedine zemlje samostalno donosile odluke u skladu sa svojim nacionalnim interesima. Ali, pri tome utjecaj jedne osobe je bio lokaliziran samo na zemlju te osobe“, kaže Zečević.

Na pitanje koliko su ruske snage spremne daleko ići, navodi da se iz izvoda govora predsjednika Vladimira Putina vidi htijenje da se Ukrajina stavi pod dominaciju Rusije, da se neutraliziraju vojne i policijske snage i da se uspostavi novi politički sistem.
“Ako Ukrajina uspije da uspori napredovanje ruskih snaga narednih dana, mada mislim da to neće uspjeti, u ovom trenutku je od izuzetne važnosti da ne dođe do sloma ukrajinskog otpora. Počeo je proces uspostave novog poretka, to već traje više sedmica. Tu su sada u igri Sjedinjene Američke Države, Rusija, Kina i Evropska unija. Evropska unija će morati da preformulira svoju političku i vojnu organizaciju. Ovakva politička organizacija Evropske unije ne osigurava fleksibilnost i sposobnost za brzu reakciju na prijetnju u ekonomskom, političkom i vojnom smislu“, kaže vojni analitičar.
Kaže kako je ponašanje Sjedinjenih Američkih Država i Sjevernoatlantskog saveza (NATO) u skladu sa njihovom doktrinom.
“Na našim prostorima postoji pogrešna shvaćanja o obavezi zaštite drugih zemalja. Osnova njihovog sadašnjeg ponašanja se svodi na to da će štititi samo zemlje članice NATO-a. Bit će ekonomske i vojne pomoći, ali bez direktne vojne intervencije. Procjenjujem da će se samo ojačati snage u zemljama NATO pakta, pružiti vojna, obavještajna i ekonomska pomoć Ukrajini i ništa više“, kaže Zečević.


Post je objavljen 25.02.2022. u 11:15 sati.