Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

OBNOVA OBJEKATA MORA IMATI PRIORITET



POLITIČKI DOGAĐAJI TREBALI BI OSTATI U DRUGOM PLANU

Nakon iznenadnog policijskog uhićenja ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darka Horvata i kriminalističkog istraživanja, radi kojeg je zadržan u istražnom pritvoru, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković donio je odluku 21. veljače, kojom se Dunja Magaš dosadašnja državna tajnica u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine određuje za vršiteljicu dužnosti u tom ministarstvu, do izbora i stupanja na dužnost novog ministra.
Obnova od potresa iz 2020. godine i Grada Zagreba i Zagrebačke županije, kao i Banovine trebaju imati prioritet nad svim političkim događanjima Građani čiji su stambeni objekti disfuncionalni ne smiju ostati u drugom planu, nakon što je Hrvatska dobila produženje korištena financijskih sredstava iz Fonda solidarnosti EU za obnovu porušenih i za stanovanje opasnih koji još nisu srušeni u Petrinji i Sisku, a stanovnici se njima iz nužde služe.
Oporbeni saborski zastupnici u situaciji koja je nastala u Hrvatskoj zazivaju izvanredne izbore. Ali ti se izbori u ovom trenutku ne bi smjeli dogoditi upravo radi obnove od potresa koji je Hrvatsku zadesio 2020. Raspuštanje sabora, tehnička vlada i priprema za izbore i izbori potrošili bi nekoliko narednih dragocjenih mjeseci, gdje za obnovu ne bi bilo dovoljno ni adekvatnog ni dovoljno stručnog kadra ni djelatnika i građevinskih tvrtki koje treba osigurati radove. Ministarstvo graditeljstva na čelu sa v.d. Dunjom Magaš mora krenuti sa radom 24 sata dnevno. Veliki i najvažniji potencijal obnove- a to su financijska sredstva, postoji. Novac čeka, treba ga samo trošiti u obnovu.Zar je država Hrvatska dovedena u fazu da ljude potrebne za obnovu neće imati tko organizirati, jer bi politika, kroz izvanredne izbore mogla proturiječiti obnovi?
To nikako ne bi bilo poželjno. A mnoge važne znanstvene, istraživačke, operativne poslove žene su u povijesti obavile mnogo odgovornije od muškaraca. Dunja Magaš trebali bi pokazati svoju sposobnost organizacije i rada na obnovi već od danas.

Margareta Zouhar Zec



Post je objavljen 22.02.2022. u 07:02 sati.