Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/viatrix

Marketing

Dva naselja i dvije crkve

Na cesti L50144, koja povezuje cestu D77 (oko 2 km sjeverno od naselja Vodnjan) i cestu Ž5100 (u naselju Šajini), nalazi se naselje Bičići. Naselje administrativno spada u Općinu Barban, a prema popisu stanovništva iz 2011. godine je imalo 69 stanovnika.



Na sjevernom dijelu naselja Bičići se nalazi jednobrodna crkva sv. Martina jedini vidljivi ostatak nekadašnjeg samostana koji se spominje u Istarskom razvodu 1325. godine.



Crkva sv. Martina ima upisanu polukružnu apsidu s trompama, dok se na pročelju nalazi preslica s jednim zvonom. Iznad portala je vidljiv uklesani natpis: "DE NOVO ER ECTO MDCCLXI M. GIACOMO C.F". Crkva je vjerojatno izgrađena u 11. stoljeću. Prema zidnom slikanom natpisu (freski) u crkvi na kojem se spominje ime Dominus Bobosius, u Istarskom razvodu poznat kao župan Martin Bobušić u Barbanu, obnovljena je 1315. godine. Ostale freske prikazuju Raspeća, a nastale su u prvoj polovini 14. stoljeća i na njima je prikazan novi gotički tip Raspetoga kojemu su oba stopala pribijena jednim čavlom.



Od crkve smo krenuli cestom prema istoku, potom prema jugu te ubrzo stigli do Društvenog doma Bičići, otvorenog 24. svibnja 1970. godine.



Dalje smo nastavili cestom L50144 prema sjeveroistoku i nakon nešto više od jednog kilometra stigli u naselje Šajini. Naselje se, kao i susjedni Bičići, nalazi u Općini Barban, a prema popisu stanovništva iz 2011. godine je imalo 190 stanovnika.



U naselju Šajini se nalazi jednobrodna crkva sv. Petra s preslicom s dva zvona.



U crkvi sv. Petra se nalaze dva oltara. Crkva je vjerojatno izgrađena 1688. godine, kada je i posvećena, dok je bočna kapela u kojoj se nalazi oltar s kipom Majke Božje nadograđena u 19. stoljeću. Svakog 25. ožujka se je održavala procesija koja je počinjala u oko deset kilometara udaljenom Barbanu te završavala u crkvi u Šajinima gdje se održavala misa u čast Majke Božje.



Karta s posjećenim lokacijama.



Dužina rute 1,63 km.



Post je objavljen 21.02.2022. u 19:24 sati.