Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Dušebrižništvo i ratna fotografija

S obzirom da se zahuktava situacija između Ukrajine i Rusije, uz vrlo veliku mogućnost izbijanja sveopćeg rata (a do čega, nadam se, neće doći, op.a.) možda nije na odmet reći ponešto o ratnoj fotografiji, ratnim fotografima i dušebrižnički nastrojenim mimozastim protivnicima iste...

Ratna fotografija je, za one koji ne znaju, vrsta dokumentarne i reportažne fotografije kojom se bilježe događaji u nekoj ratnoj zoni. Uobičajeni motivi ratne fotografije su ratna razaranja, žrtve rata (od mrtvih tijela, preko ranjenika, pa do izbjeglica i ratnih zarobljenika), vojnici i vojne jedinice, ili razna ratna djelovanja (bitke, bombardiranja, egzekucije i tome slično), pa čak i svakodnevni život civila u ratnim zonama.

Sam smisao ratne fotografije je da prikaže razmjer rata i ratnih strahota svima onima koji nisu prisutni na prvoj borbenoj liniji, te da zabilježi prizore iz rata za neke buduće generacije i prikaže im kako rat zapravo izgleda. Može se čak reći da je svaka ratna fotografija, upravo zbog toga što objektivno prikazuje razne strahote, zapravo u svojoj suštini istovremeno i antiratna fotografija!

Nažalost, danas, kao i u mnogim drugim stvarima, i po pitanju ratne fotografije postoje dušebrižnički nastrojene mimoze kojima ratne fotografije i ratni fotografi smetaju, jer im uznemirujuće slike iz ratnih zona narušavaju komociju (iako su dotične mimoze čak ponekad u stanju i zagovarati rat, ali uz uvijet da im se slike rata ne stavljaju pred oči), te po ratnim reporterima revno pljuju garniturom napamet naučenih floskula, uglavnom u stilu da "oni to rade radi slave/novca" i/ili "da se naslađuju na tuđoj nesreći".

Uz to, često nisu u stanju shvatiti da nema ratnih fotografa i fotografija ne bi ni znali da se rat događa i koji su njegovi razmjeri, a često im promakne i činjenica da ratni fotografi dok snimaju na ratištu doslovno nose glavu u torbi, s obzirom da ratni fotoreporteri novinskih agencija ne nose vatreno oružje, te ih je u dosadašnjim svijetskim sukobima nemali broj poginuo na zadatku!

Post je objavljen 20.02.2022. u 21:39 sati.