Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paterluka

Marketing


1.    Zašto višeslavova krstionica  na kovanici?
A to o prijedlogu da Višeslavova krstionica bude na euru, znate iz sms-a koji sam poslao 'Slobodnoj': 'Višeslavova krstionica = 1 euro.' Pa mislim da se tako najbolje predstavljamo svijetu: Hrvatska je kolijevka kršćanstva.
2.    Što mislite o psu dalmatincu na kovanici?
O Dalmatincu na euru? Korisnije bi bilo porazmislit kako da Dalmatinac ima euro u džepu. 
3.    Kakav Vam je život nakon nesreće? Kako izgleda Vaša svakodnevnica? 
A, život poslije 'saobraćajke'? Ma to vam je bilo ka u priči - 'bombe, rašpe, livorveri'. Ma su, Bogu hvala, prošle te nevere. Živ sam, svoj sam na svome, sa svojima. Sa svojim poslom se bavim, a to znači: imam svakodnevnu svetu misu. Svakodnevno sam i na web župi Gospe Sinjske. Slažem razmatranja i molitve. E, i Bogu hvala, svaki radni dan imam potrebne terapije. Fězioterapiju mi daje 'meštar Splićo' (tako je on predstavljen ne webu). Stručan je, profesionalan. Ukratko: 'čovik na mistu'. Ja kažem da mi ga je poslala moja Alkarica (Gospa Sinjska), na intervenciju moje babe Jake - staričice drage, koja mi je bila dječji vrtić u mom Ogorju. I ovo da kažem: potrebne logopedske vježbe imam tako što svakodnevno glasno molim Gospine krunice uz HKR. A i brevijar čitam glasno. Koji put i preglasno, pa negoduju starčeki, subraća Isusove ovce (= isusovci) 
4.    Na koji način komunicirate s vjernicima?
Važno je da kao župnik imam komunikaciju sa svojim web i sms župljanima, što mi, Bogu hvala, omogućuju ove tehno-škatulice. Tako nedjeljom sms-om razašaljem par stotina tkz. knev (komentar nedjeljnog evanđelja) - Evanđelje sažmem u 'dvi-tri riči'. Sa web-župljanima sam aktivniji na facebooku, nego na blogu. Ali, procjenjujem da ću za koju godinu biti aktivan samo na blogu.      
5.    Pomaže li Vam netko u dnevnim obvezama?
Bogu hvala, pomažu mi subraća - Isusove ovce (od milja isusovci), tako da mogu kazat 'ni ptičjeg mi mlika' ne manjka. Brinu se, sve potrebno donose... i naravno, voze me u karijoli (invalidska kolica). Ma, ah, ta karijola, to vam je svemirska jurilica u svijetu Božje milosti. Toliko toga mi je omogućila, da mi dođe da zakantam: 'Ne dirajte mi karijolu...' 
6.    Koliko Vam se život promijenio od nesreće?
Hu, koliko se život promjeno? E, sada imam karijolu (kolica), izuzeto moćno pastoralno sredstvo. Procjenjujem da su ove godine raspetosti (RBK  = raspetosti na bolesničkom krevetu), najplodnije u cijelom mom svećeničkom životu.
7.    Kad ste počeli pisati blog. što Vas je potaknulo?
Ah, kad sam počeo pisati blog, tj. voditi web župu Gospe Sinjske? Ehe, bilo je to krajem 2005. godine kada mi je Gospa Sinjska, čiju sliku nosam godinama, preko te slike progovorila (ja vidio, ja čuo) da ću profunkcionirati. O, Gospe Sinjska, ti si nam spas…  
8.    Što mislite o društvenim mrežama i svim kanalima uz pomoć kojih komunicirate sa svojim župljanima i ostalim vjernicima?
O društvenim mrežama? Pa, eto, omogućuju mi da budem web župnik, a uz to sam i sms propovjednik. Pastoralni prostor je cijeli web kontinent. Dat će Alkarica (Gospa Sinjska) da mi se vrate strani jezici kojima sam se prije saobraćajke služio. 
Pozdrav svima, kako pozdravljam svoje web župljane: Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi 

p.s. Molio bih vas da sami napišete par prikladnih riječi za uvod. Hvala, od srca p. Luka Rađa

Post je objavljen 18.02.2022. u 09:25 sati.