Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Nametnici@blog.hr

[Nije fotografska tema, ali se tiče određenih malignih pojava u blogerskoj zajednici]

Svatko tko je ovdje na ovom blog servisu malo dulje, mogao je primjetiti kako se na nekim čitanijim blogovima unutar blog.hr-a, i to uglavnom onima u kategorijama "top blogova" i "cool liste", te ispod anketa na naslovnici, u dijelu namijenjenom za komentare vrlo često događaju pravi mali ratovi, provociranja i prepucavanja od strane pojedinih blogera. Većina tih prepucavanja su u domeni "trolanja", ali ima i onih koja su odavno prešla granicu ozbiljnog maltretiranja...

Tu svakako prednjači jedna osoba koja već dobrih desetak godina, pojedinim blogerima ostavlja nekulturne, vulgarne, uvredljive, zajedljive i omalovažavajuće komentare, a bez obzira što ta pojava traje godinama, problem se ne riješava. Štoviše, sve molbe upućene toj osobi da prestane sa time što radi, a koje su joj do sada u više od nekoliko navrata upućivane i od strane uredništva i od strane blogera na koje se ta osoba zakačila i koje maltretira, uglavnom ne daju rezultate - najčešće samo izazivaju kontraefekt. Uz to, državne institucije koje bi se mogle time baviti, te efikasno i trajno (ili barem na dulji rok) riješiti taj problem, do sada nisu (u)činile ništa (Ako sam dobro shvatio, prema pisanju nekih blogera, dotična osoba je prijavljivana tim istim institucijama više od nekoliko puta. op.a.), bez obzira što dotična osoba u svojim objavama i komentarima krši čitav niz zakona, od narušavanja javnog reda i mira pa sve do nametljivog ponašanja i cyberbullyinga prema određenim blogerima. (Nekolicina blogera je spomenula da ih je dotična osoba kontaktirala i maltretirala i putem e-maila te društvenih mreža. op.a.). Uz to dotična osoba objavljuje fotografije drugih blogera stavljene u pogrdni i omalovažavajući kontekst sa svrhom da ih omalovažava i izvrgava ruglu, a pri tome nekima čak iznosi i osobne podatke poput imena i prezimena, ne samo da time čini i tzv. povredu prava osobnosti (i neovlašteno korištenje/objavu osobnih podataka) već krši i autorsko pravo onih koji su snimili te fotografije.

Iz dosadašnje prakse "institucija", moglo bi se pretpostaviti da bi te iste "institucije" bile izuzetno agilne, te da bi takva osoba bila ekspresno "identificirana, locirana, uhićena i transferirana" kada bi radila potpuno istu stvar na web stranici neke državne institucije, političke stranke ili nekog važnijeg političara.

Zanimljivo je da istovremeno ta osoba sebe pokušava prikazati kao "žrtvu" kada joj admini obrišu blogove i komentare, ili kada za uzvrat od blogera koje vrijeđa i terorizira dobije istom mjerom uvreda, ili se čak netko na njega osvrne nekim kritičkim postom (kao što je ovaj). A čini se i da nije u stanju shvatiti da je sa takvim nekulturnim, vulgarnim i nadasve psihotičnim načinom ponašanja i komentiranja ovdje nepoželjna, te da njeni vulgarni i nekulturni komentari najviše govore o njoj samoj, a ne o onima kojima su upućeni.

Osim te osobe, koja je zapravo primjer jednog vrlo ekstremog slučaja, na ovom blog servisu ima i nekolicina drugih vrlo sličnih ali gotovo jednako iritantnih i napornih blogera, ili bolje rečeno "blogera", sličnih manira i načina rezoniranja, a koji mogućnost komentiranja ispod postova koriste isključivo za privlačenje pažnje na sebe, i to na način da se svađaju (ili pokušavaju svađati ostavljajući zajedljive i omalovažavajuće komentare) sa onima koji im ne pašu, ili im pak zatrpavaju rubriku za komentare mnogobrojnim uzastopnim nesuvislim komentarima.

Svi oni zajedno zapravo pridonose izuzetno nezdravoj atmosferi na blogu, a zbog koje je unatrag nekoliko godina podosta kvalitetnih blogera prestalo pisati i trajno napustilo ovaj blog servis, prvenstveno radi vlastitog duševnog mira koji narušavaju upravo ovakve persone vrlo upitnog psihičkog zdravlja, jednako tako upitne razine intelekta, kućnog odgoja i opće kulture ponašanja, te pretjeranog osjećaja vlastite važnosti, koji svaku opravdanu i objektivnu kritiku na svoje ponašanje dožive kao tešku uvredu, ali istovremeno su prema drugima izuzetno kritični, a sve one s kojima se ne slažu i koji im ne pašu nazivaju idotima.

Čak štoviše, nije rijetkost da, kada im neki blogeri obrišu komentare i/ili blokiraju mogućnost komentiranja, jer im se ne čitaju njihove baljezgarije i ne gubi vrijeme na svađanje, osjete se "uvrijeđeno" i "obespravljeno" te se čak imaju obraza buniti zbog toga što su na nekom blogu blokirani, a o tome ponekad čak i nadugačo i naširoko, u maniri "jadan ja", pišu i na vlastitim blogovima (uz uvijet da na svojim blogovima zaista i nešto pišu - ima onih koji imaju prazne blogove, jer su se registrirali samo kako bi mogli komentirati, odnosno kako bi se mogli svađati).

Na kraju, da te sve osobe koje očito u životu nemaju ništa pametnog za raditi, pa vrijeme troše "ratovanjem" po blogu i maltretiranjem drugih blogera (a tu svoju potrebu za vrijeđanjem i omalovažavanjem opravdavaju "pravom na izražavanje"), tu istu količinu energije troše u neke normalnije, suvisle i kreativne svrhe, možda bi u životu čak nešto i postigle, i bile zapaženi i korisni članovi društva i blogerske zajednice. Ovako su upravo suprotno.

Post je objavljen 17.02.2022. u 22:21 sati.