Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

DEKLARACIJA EU I KOLUMBIJE O OKOLIŠU




ONI ČINE EUROPSKU KOMISIJU OD 2019. - 2024 .GODINE

DIPLOMACIJA ZAŠTITE OKOLIŠA

Povjerenik za okoliš, oceane i ribarstvo Virginijus Sinkevičius potpisao je 14. veljače zajedno sa svojim kolegom, ministrom okoliša Kolumbije, Carlosom Eduardom Correom, Zajedničku deklaraciju EU-a i Kolumbije o okolišu, klimatskim akcijama i održivom razvoju. Deklaracija se usredotočuje na ključne zajedničke prioritete kao što su klimatsko djelovanje, biološka raznolikost i očuvanje ekosustava, smanjenje rizika od katastrofa, borba protiv krčenja šuma, kružno gospodarstvo, održivo plavo gospodarstvo i zagađenje plastikom.
Potpisan je tijekom službenog posjeta kolumbijske delegacije Bruxellesu gdje je predsjednica Ursula von der Leyen razmijenila s Ivánom Duqueom, predsjednikom Kolumbije, mišljenje o punoj bilateralnoj agendi, uključujući održivost i provedbu Europskog zelenog dogovora. Predsjednica von der Leyen rekla je: “Kolumbija je nezamjenjiv partner u borbi protiv klimatskih promjena i u našem djelovanju za okoliš. EU i Kolumbija će raditi ruku pod ruku na našoj zelenoj agendi i današnja deklaracija je još jedan važan korak u tom smjeru.”
Potpisujući deklaraciju, povjerenik Sinkevičius je rekao: „Globalni ciljevi mogu se postići samo ako zemlje diljem svijeta rade zajedno. Današnjom deklaracijom između EU-a i Kolumbije idemo korak dalje u zelenoj transformaciji koja nam je potrebna. Oboje želimo ambiciozan globalni sporazum o biološkoj raznolikosti na COP15 ove godine.”
Deklaracija je važan signal uoči nadolazećih prekretnica u multilateralnim procesima, kao što je Skupština UN-a za okoliš u Nairobiju kasnije ovog mjeseca i COP15 summit u okviru Konvencije o biološkoj raznolikosti kasnije ove godine. Izvršni potpredsjednik za Europski zeleni dogovor, Frans Timmermans, također je sudjelovao zajedno s predsjednikom Duqueom na zajedničkom događaju na visokoj razini na temu 'Pristupi iz Pakta za održivost i Zeleni dogovor', raspravljajući o politikama zelenog oporavka EU-a i Kolumbije i potencijal za daljnju suradnju EU-a i Kolumbije na globalnoj zelenoj tranziciji.

ZA ODRŽIVU MOBILNOST 12 GRADOVA U FINALNOJ UTRCI

Komisija Je 14, veljače objavila finaliste za dodjelu nagrada Europskog tjedna mobilnosti 2021. Gradovi Amadora, Kassel i Lüleburgaz u natjecanju su za nagradu za veće općine s preko 100.000 stanovnika, dok su Alimos, Miajadas i Valongo finalisti u kategorijama manjih pčina. Obje nagrade dodjeljuju se kao priznanje za izvanredne inicijative da gradovi postanu zeleniji i sigurniji. Finalisti za nagradu za Planiranje održive urbane mobilnosti su Madrid, Južna Mitrovica i Tampere. Firenca, Rethymno i Varšava natječu se za nagradu EU-a za sigurnost u urbanim cestama koja slavi izvanredne mjere sigurnosti na cestama.
Povjerenica za promet, Adina Vălean, rekla je: „Čestitam finalistima koji su pravi favoriti koji pokazuju kako gradovi i mjesta diljem Europe mogu poboljšati dobrobit ljudi prelaskom na čišće, zelenije i lakše mogućnosti prijevoza za sve. Podržavamo ovu tranziciju našim novim Okvirom urbane mobilnosti EU-a, koji postavlja europske smjernice o tome kako gradovi mogu smanjiti emisije ugljika i onečišćujućih tvari i poboljšati mobilnost.”
Kampanja Europskog tjedna mobilnosti traje od 16. do 22. rujna svake godine. Prošle godine zabilježen je rekordan porast sudjelovanja: u kampanji je sudjelovalo preko 3100 gradova u 53 zemlje. Pobjednici će biti proglašeni na svečanosti 28. ožujka u 15.00 sati po srednjoeuropskom vremenu.

NOVA PLATFORMA O POLITICI TRŽIŠNOG NATJECANJA EU I AFRIKE

Europska komisija 14. 2. JE pokrenula prvi Tjedan tržišnog natjecanja Afrika-EU. Događaj će se održati online pet dana, od 14. do 23. veljače, a okupit će dužnosnike iz europskih institucija, država članica EU-a i afričkih zemalja, kao i renomirane akademike i profesionalce. Biti će pokriven širok raspon tema, uključujući razvoj politike, iskustvo s primjenom svih instrumenata tržišnog natjecanja, odnosno kartela, zlouporabe dominantnog položaja, spajanja i države.
Na događaju će sudjelovati do 100 sudionika iz tijela afričkog javnog sektora, uključujući nacionalne, regionalne i afričke institucije. Program uključuje prezentacije uživo, seminare i panel rasprave. Ovim događajem Komisija ima za cilj stvoriti novu platformu za razmjenu i dijalog o politici tržišnog natjecanja i njezinoj primjeni s nacionalnim i regionalnim tijelima za zaštitu tržišnog natjecanja u Africi. Cilj je potaknuti suradnju u području tržišnog natjecanja i promicati jednake uvjete, u korist potrošača i poduzeća, kako u EU-u tako iu Africi.
Početak ovog prvog tjedna natjecanja Afrika-EU poklapa se s posjetom izvršne potpredsjednice Vestager Nigeriji, gdje će se sastati, između ostalih, s Adeniyim Adebayom, nigerijskim ministrom trgovine i industrije, kako bi razgovarali o bilateralnoj suradnji na području tržišnog natjecanja politika. Ovaj događaj slijedi konsolidiranu praksu Komisije organiziranja tjedana natjecanja u suradnji s međunarodnim tijelima za tržišno natjecanje, kao što su tjedni natjecanja EU-Azija s Kinom, ASEAN-om, Indijom, Južnom Korejom i Japanom. Dodatne informacije o bilateralnom dijalogu Komisije s Afrikom u području politike tržišnog natjecanja dostupne su na web stranici Komisije:

https://ec.europa.eu/competition-policy/international/bilateral-relations_en



Post je objavljen 15.02.2022. u 11:42 sati.