Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/viatrix

Marketing

Orihi – između dva vidikovca

Na cesti Ž5100, koja povezuje ceste Ž5077 (Petehi) i D66 (Manjadvorci), kod zaseoka Trlji započeli smo šetnju područjem naselja Orihi.



Od ceste Ž5100 smo krenuli nerazvrstanom cestom u zaseok Trlji.



Nakon stotinjak metara smo skrenuli desno na pješačku stazu 653.



Stazom smo se ubrzo vratili na cestu Ž5100 na kojoj smo skrenuli lijevo.



Nakon dvjestotinjak metara, s desne strane ceste, nalazi se odmorište i vidikovac Krnički vrh (303 mnv).



S Krničkog vrha se pruža lijep pogled na naselje Orihi i planinu Učka.



Nastavili smo dalje cestom Ž5100 prema sjeveru.



S obje strane ceste smo primijetili puno šmrike (Juniperus oxycedrus). Šmrika je grm iz porodice Čempresovke (Cupressaceae) i rasprostranjena je po cijelom Sredozemlju te zapadnom dijelu Male Azije i na Kavkazu. Naraste do osam metara visine, a krošnja je okruglasta i nepravilno razgranata. Listovi su kao bodljikave iglice, dužne između jedan i dva centimetra i širine između jedan i dva milimetra. Plodovi šmrike izgledaju kao okrugli češeri koji sliče bobicama i promjera su između šest i deset milimetara.



Nakon osamstotinjak metara smo stigli do raskršća na kojem smo skrenuli desno i nastavili cestom Ž5100.



Nakon tristotinjak metara smo ušli u naselje Orihi.



Naselje Orihi je prema popisu stanovništva iz 2011. godine imalo 116 stanovnika. Administrativno pripada Općini Barban. Luka Kirac (Medulin, 27. rujna 1860. – Rakotule, 3. siječnja 1931.), hrvatski katolički svećenik, hrvatski narodni preporoditelj i političar, je 1928. godine napisao svoj najznačajniji rad "Crtice iz istarske povijesti", koji je prikaz srednjovjekovne povijesti Hrvata na istarskom poluotoku, u kojem spominje Orihe kao naselje već iz prvog vala naseljavanja Slavena (krajem 6. stoljeća). Stariji nazivi naselja Orihi su Vorichi ili Villa Vorichi.



U centru naselja Orihi smo prošli pored spomenika palim borcima i žrtvama fašizma,...



...potom pored table na kojoj se nalazi geografska karta s položajem naselja te njegove koordinate (45°04´05˝N; 13°56´46˝E) i...



...na kraju pored još jednog spomenika koji je podignut pored igrališta 2016. godine kao znak zahvalnosti obitelji Grgorović za darovano zemljište na kojem su izgrađeni društveni dom i igralište.



Ubrzo smo izašli iz naselja i nakon četiristotinjak metara napustili cestu Ž5100 tako što smo skrenuli desno na cestu koja vodi do odmorišta i vidikovca Križica (330 mnv).



Na odmorištu je 2008. godine izgrađena kamena kapelica,...



...a na najvišoj je točki 2000. godine podignut pet metara visok kameni križ. Svake godine na blagdan Majke Božje od Karmela (16. srpnja) se održava sveta misa na otvorenom.



Ako se s najviše točke pogleda prema jugu, vidi se more i stožasta planina Osorščica na otoku Lošinju.



Karta s posjećenim lokacijama.



Dužina rute 3,05 km.



Post je objavljen 14.02.2022. u 19:38 sati.