Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

PRVOSTUPANJSKI POSTUPAK U ROKU OD TRI GODINE


PREMIJER PLENKOVIĆ:

"NAJVEĆA I NAJBITNIJA REFORMA SUDSKOG POSTUPKA NAKON ULASKA U EU"



Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković 10. veljače na 101. sjednici Vlade, osvrnuo se na nekoliko aktualnih tema no izdvajam temu o pravosuđu: premijer je u uvodnom izlaganju rekao da se u javnom savjetovanju nalazi Zakon o izmjenama i dopunama zakona o parničnom postupku.

"U nizu važnih izmjena koje predviđamo ovim Zakonom spomenut ću najbitniju - a to je uvođenje rokova za završetak postupka. Prvostupanjski postupak morat će se dovršiti u roku od 3 godine, žalbeni u roku 1 godine, odluka o prijedlogu za dopuštenje revizije u roku od 6 mjeseci, pripremna ročišta trebaju se održati u roku najkasnije od 3 mjeseca, glavna rasprava u roku od 6 mjeseci nakon zaključenja prethodnog postupka.
Druga bitna novina je uvođenje obveze donošenja Plana upravljanja postupkom – što u praksi znači proaktivniji pristup suda rješavanju predmeta i predvidivost tijeka i okončanja postupka za stranke", rekao je.

"Ovo je velika reforma pravosuđa – najveća i najbitnija reforma sudskog postupka nakon ulaska u Europsku uniju. Ona će biti izazov, prije svega za suce, ali ja vjerujem da je većina naših sudaca svojom kvalitetom i znanjem više nego dorasla ovom izazovu. To govorim usprkos mišljenju Vrhovnog suda koji je sudjelovao u izradi Zakona, ali se nije suglasio s dijelom izmjena - uključujući uvođenje rokova za skraćivanje postupka", naglasio je premijer Plenković.
Ako želi bolje pravosuđe, oporba bi trebala podržati ovu reformu .Pojasnio je da sve ovo govori i zbog nekih kritika kojima se nastoji obezvrijediti reforma, a istovremeno se predlažu rješenja koja su apsolvirana, ili su već planirana ili su se pokazala kao loša i neučinkovita.
"Prijedlozi koji se nude kao revolucionarno rješenje za reformu pravosuđa su rezultat nepoznavanja sustava i neznanja. To je teoretiziranje koje se neuspješno suprotstavlja konkretnim mjerama koje bi oporba - ako želi bolje pravosuđe i ako želi da postupci traju kraće - trebala podržati.

No, neovisno o strahu oporbe, trenutnoj zabrinutosti Vrhovnog suda i kritici, mi ćemo ovu reformu braniti - od nje nećemo odustati jer to je obveza koju imamo prema hrvatskim građanima", poručio je predsjednik Vlade. Naglasio je pritom da će Vlada u cijelosti poštovati neovisnost pravosuđa.

"To je pravo, ali je i povlastica koju su pravosudni dužnosnici dobili u interesu vladavine prava – dobili su je kako bi, zajedno s nama, osigurali učinkoviti i pravedan pravosudni sustav. I stoga ih pozivam da to i učine, kao što pozivam i sve građane da se uključe u postupak savjetovanja i doprinesu kvaliteti zakona koji donosimo", zaključio je.



SVJESNI SMO POTREBNIH PROMJENA U PRAVOSUĐU

Ministar pravosuđa i uprave dr. Ivan Malenica u izjavi za medije 10. veljače osvrnuo se je na reformske aktivnosti u pravosuđu koje obuhvaćaju mozaik promjena te rekao "U Ministarstvu pravosuđa i uprave svjesni smo potrebnih promjena u pravosuđu. Zakon o parničnom postupku dio je mozaika zakonodavnih i organizacijskih promjena i razvojnih projekata" kazao je ministar.
Cilj izmjena Zakona o parničnom postupku je kroz uvođenje rokova, tonskog snimanja te kalendara rasprava, ubrzati postupke i učiniti pravosuđe efikasnijim. Osvrćući se na paket zakona koji je danas usvojen u Hrvatskom saboru, podsjetio je da se njime osnivaju obiteljski odjeli, uvode periodične sigurnosne provjere i redefiniraju odredbe o stručnom usavršavanju sudaca.
'' Svjesni smo izazova i s njima se kontinuirano nosimo. U sve naše aktivnosti je uključena i sudbena vlast i zajedno radimo kako bi se riješili izazovi koje imamo u resoru'', naglasio je. Ministar Malenica najavio je izmjene Zakona o Državnom sudbenom vijeću, Državnoodvjetničkom vijeću i Pravosudnoj akademiji kojima će se redefinirati pitanja vezana uz imenovanje, napredovanje i usavršavanje pravosudnih dužnosnika.




Post je objavljen 12.02.2022. u 23:54 sati.