Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

MINISTAR POLJOPRIVREDE KOSOVA U RH


BILATERALNA SURADNJA NA PODRUČJU ŠUMARSTVA


U službenom posjetu Republici Hrvatskoj od 7. do 9. veljače 2022. godine je ministar poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Republike Kosovo Faton Peci i izvršni šef Agencije šumarstva Republike Kosova Bekim Hoxha.
17.veljače 2008. Skupština Kosova proglasila je Republiku Kosovo, koju je do 2. veljače 2021. priznalo 117 država od njih 193 koje su članice UN-a. Zanimljivo je da Kosovo za svoju platežnu valutu ima euro.Kosovo ima 1,873 000 stanovnika.

Svrha ovog posjeta je intenziviranje bilateralne suradnje u području poljoprivrede i šumarstva te je u tom kontekstu održan sastanak delegacije Kosova s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i Hrvatskih šuma d.o.o. Na sastanku je održana prezentacija o radu Hrvatskih šuma. Kosovska strana je zainteresirana za prijenos znanja i iskustava iz područja šumarstva i lovstva te posebice za suradnju u području obnovljivih izvora energije i izgradnje energana koje u Kosovu još ne postoje. U tom smislu je predloženo da se u narednom periodu ova suradnja i formalizira kroz memorandum o suradnji između Hrvatskih šuma d.o.o. i Agencije šumarstva Republike Kosova.

„Ministar Faton Peci zainteresiran je kvalitetne poljoprivredne proizvode koje Hrvatska može ponuditi za tržište Kosova, ali i potencijalne investicije hrvatskih poduzetnika i gospodarstvenika u ovu zemlju koja ima prijateljske odnose s RH. Doprinos za razvoj poljoprivredi Kosova ići će i kroz angažman hrvatskih stručnjaka na planu provedbe Zajedničke poljoprivredne politike na Kosovu”, istaknuo je tom prilikom državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak.




Post je objavljen 07.02.2022. u 22:02 sati.