Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

POMORSKI MANEVRI S AMERIČKOG NOSAČA ZRAKOPLAVA U JADRANSKOM MORU


AMERIČKI NOSAČI POD ZAPOVJEDNIŠTVOM NATO SNAGA


AKTUALNO : Tekst i sliku, te potpis pod sliku, prenosim sa stranice agencije REUTERS.




Opći pogled na nosač zrakoplova USS Harry S. Truman, u Jadranskom moru, 2. veljače 2022. Trumanova udarna skupina djeluje pod zapovjedništvom i kontrolom NATO-a zajedno s nekoliko drugih NATO saveznika za koordinirane pomorske manevre, obuku protiv podmorničkog ratovanja i trening na daljinu. REUTERS/Yara Nardi ( Preneseno s internet stranice Reutersa)


NA USS-u HARRY S TRUMAN, 2. veljače (Reuters) - Američki admiral koji predvodi udarnu skupinu nosača zrakoplova Harry S. Truman ne bi u srijedu spekulirao o tome što slijedi nakon što vježbe u Jadranskom moru završe idućih dana. Pravila mornarice zabranjuju razgovor o budućim operacijama.

No dok Pentagon traži načine da umiri nervozne saveznike u NATO-u nakon ruskog raspoređivanja preko 100.000 snaga u blizini Ukrajine, Truman je snažan simbol američke vojne moći i NATO-ovih sposobnosti u regiji koja je sve više na rubu.

"Odluke koje se donose o tome gdje će se razmještati udarna skupina iz Sjedinjenih Država zapravo su na razini ministra obrane", rekao je kontraadmiral Curt Renshaw.

"Ali spremni smo djelovati bilo gdje i planirali smo biti na proširenom rasporedu kada smo napustili Norfolk (Virginia) i planiramo moći djelovati gdje god smo najpotrebniji."

Udarna skupina, koja je stavljena pod operativnu kontrolu NATO-a, nalazi se u Jadranu na koordiniranim pomorskim manevrima, obuci za protupodmorničko ratovanje i dugotrajnoj udarnoj obuci koja će trajati do 4. veljače.

Kada je najavio vježbe, nazvane Neptun Strike 2022, NATO je rekao da je to bio prvi put od Hladnog rata da je puna američka udarna skupina nosača došla pod zapovjedništvo NATO-a.

Ministarstvo obrane SAD-a navelo je Trumanovu ulogu u Neptunovom udaru 2022. kao dokaz da je NATO savez "ujedinjen, sposoban i jak".

Ranije u srijedu, Sjedinjene Države objavile su da će poslati gotovo 3000 vojnika u Poljsku i Rumunjsku kako bi ojačali istočnoeuropske saveznike u NATO-u suočeni s onim što Washington opisuje kao rusku prijetnju invazijom na Ukrajinu.

Rusija poriče bilo kakav plan za invaziju na svog susjeda, ali kaže da bi mogla poduzeti neodređene vojne mjere ako njezini zahtjevi ne budu ispunjeni, uključujući obećanje NATO-a da nikada neće prihvatiti Kijev.









Post je objavljen 04.02.2022. u 10:14 sati.