Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

EUROPOL AKTIVAN OD 2010. GODINE



KRIMINAL, TERORIZAM I PROVEDBA ZAKONA - DOMENA EUROPOLA

Europol je 1. siječnja 2010. godine postao punopravna agencija Europske unije. Nakon stupanja na snagu nove uredbe o Europolu, 1. svibnja 2017. njegov službeni naziv postao je Agencija Europske unije za suradnju tijela za izvršavanje zakonodavstva.
Nova uredba usvojena je 11. svibnja 2016. kada je Europski parlament glasovao za veće ovlasti koje Europolu omogućuju jačanje napora koji se ulažu u borbu protiv terorizma, kiberkriminaliteta i ostalih oblika teškog i organiziranog kriminala. Novom se uredbom jača Europolova uloga u podupiranju suradnje među tijelima za izvršavanje zakonodavstva u EU-u.
Na čelu Europola nalazi se izvršni direktor, koji je Europolov pravni zastupnik i kojeg imenuje Vijeće Europske unije. Trenutačno je izvršna direktorica Europola Catherine De Bolle, koja je dužnost preuzela u svibnju 2018.
Izvršnoj direktorici pomažu tri zamjenika i to:
Jean-Philippe Lecouffe, Uprava za operacije
Jürgen Ebner, Uprava za upravljanje
Luis de Eusebio Ramos, Uprava za mogućnosti

Zaposlenici Europola, njih više od 1 000 dolaze iz različitih sredina i država. Još je tu i 220 Europolovih časnika za vezu i oko 100 analitičara kriminala koji sudjeluju u više od 40 000 međunarodnih istraga godišnje

U okviru Europske unije Europol odgovora Vijeću za pravosuđe i unutarnje poslove.

Vijeće je odgovorno za opći nadzor i vodstvo Europola. Imenuje izvršnog ravnatelja i zamjenike izvršnog ravnatelja te odobrava proračun Europola (sastavni dio općeg proračuna EU-a) zajedno s Europskim parlamentom s kojim može i donijeti uredbe u vezi s radom Europola. Svake godine Vijeće Europskom parlamentu prosljeđuje posebno izvješće o radu Europola.

Djelokrug djelatnosti Europola je u pružanju sluga u ulozi : 1.centra za potporu operacijama provedbe zakona 2.središta za podatke o kriminalnim aktivnostima i 3.centra za stručno znanje o provedbi zakona.





Post je objavljen 03.02.2022. u 11:55 sati.