Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/konobarica123

Marketing

Šparoga i jaje

Moć hrane, hrana kao pokretač svega.

Knjigu "Jedi moli voli" dobila sam na poklon od moje drage kume za rođendan. Počeh ju čitati i gotovo da nije bilo stranice na kojoj nisam podcrtala neku misao. Što god netko o mom književnom ukusu mislio nakon sljedeće rečenice, napisati ću je.
Jedna je to od knjiga koje su mi promijenile život.
Bila je hit, lansirala je Gilberticu u književnu orbitu iako joj nije bila prva. No meni to nije bilo važno. Knjiga mi je bila otkriće. Ipak u tom dokumentirano romansiranom putovanju Elizabeth Gilbert ima jedna scena koja me osvojila, zarobila i oslobodila.
Nije to scena u kojoj se ona predaje meditaciji u srcu duhovnog svijeta Indiji, niti živopisni kolorit Balija, niti njena fasciniranost riječju attraversiamo dok u Rimu pokušava naučiti talijanski jezik...
Ne. U mojoj sceni junakinja sjeda na pod s pijatom na kojoj je par kuhanih šparoga, jedno kuhano jaje, nekoliko maslina i komadić kruha. Bogobojazno pristupa tom pijatu, najjednostavnijem na svijetu, a bogatstvu svijeta. Zatvorene oči dok zubima krcka zelenu, vitku, vretenastu šparogu, zagriza u mekoću kuhanog jajeta, dodaje podatno meso crne masline i zalogajčić hrskavog kruha...Ta scena bravurozno u knjizi opisana, a u filmu svedena tek na uvertiru za pismo Davidu, njenom bivšem, ta je scena meni bila, kako već rekoh, osvajajuća, porobljavajuća i oslobađajuća.
Spoznaja da u par najosnovnijih namirnica, spravljenih na najjednostavniji mogući način, sjedeći na podu u tek iznajmljenom stanu, u stranom gradu (pa bio to i Rim) možeš uživati kao da uživaš u najkompliciranije spravljenom jelu ikada u nekom restoranu ovjenčanom svom silom onih bitnih zvjezdica. Ta moć da okusi eksplodiraju u ustima, popnu se do malog mozga, aktiviraju skrivene receptore ugode za koje i ne znaš da postoje... Druženje, ljubav, užitak, mirisi, okusi, osjećaji, sjećanja, sreća, radost...
Moć hrane i hrana kao pokretač svega, jer...

Hrana nikad nije tako jednostavna kao što biste mogli misliti. Mnogo je opasnija - potpuno vas zavodi.
N.M. Kelly, Bijeli tartufi zimi






Post je objavljen 27.01.2022. u 22:46 sati.